Cresterea copilului

#adolescenta #machiaj #ingrijire #parinti #mama #copil

Adolescentele si machiajul

Inca de la o varsta frageda, fetitele au acces la cosmeticele pentru copii si la numeroase imagini aparute in presa sau la televizor care promoveaza vedetele cat mai cosmetizate. Nu este de mirare ca, ajunsa la adolescenta, si fata ta isi doreste cu ardoare sa aiba acces la acele produse de machiaj pe care ai reusit sa le tii departe pentru o perioada.

 

Cu toate acestea, machiajul strident si numeroasele produse cosmetice folosite in mod eronat nu iti sunt pe plac; in plus, esti de parere ca acestea nici macar nu i se potrivesc adolescentei in devenire.

Furia acesteia insa, cuvinte precum „te urasc”, „lasa-ma in pace” si machiajul aplicat pe ascuns la scoala te pun pe ganduri.

Trebuie sa realizezi faptul ca adolescenta se afla intr-o perioada de descoperire, experimentand imaginea ei si incercand, totodata sa se integreze in grupul de fete. Fiecare adolescent vrea sa fie unic, sa isi descopere stilul, imaginea si personalitatea – chiar si atunci cand ti se pare ca arata identic cu alte sute de copii.

Un lucru este singur: daca ii vei interzice machiajul, atunci copilul tau va gasi alte modalitati prin care isi va indeplini dorintele, insa nu va beneficia de sfaturile tale. Specialistii ii recomanda sa nu ii interzici cu desavarsire machiajul, ci sa gasiti niste compromisuri, niste puncte comune, care sa va multumeasca pe amandoua.

 

Informeaza-te

 

In primul rand, daca vrei sa comunici mai bine cu adolescenta, atunci trebuie sa reusesti sa o intelegi. Cu cine vrea sa se asemene, care sunt idolii acesteia care o impresioneaza, ce ii place la lookul unei anumite persoane?

Pune mana pe niste reviste destinate adolescentilor si observa cum sunt imbracate si machiate vedetele respective. Discuta apoi cu fiica ta si arata-i care sunt imaginile care ti-au fost pe plac, de ce anume, insa cere-i si parerea acesteia si las-o sa iti explice de ce isi doreste un anumit lucru.

Explica-i, de asemenea, ca exista o diferenta intre aparitiile de scena ale vedetelor sau cele in public, care sunt mai glamour, faptul ca acestea au stilisti care le pregatesc pentru diferite evenimente, si cum in viata reala se imbraca altfel. Adolescenta va observa ca incerci sa o intelegi si ca iti doresti sa faci compromisuri, asa ca ai sanse mai mari sa ti se destainuie si sa te asculte.

 

Stabileste niste limite

 

Incepe prin a-i explica fiicei tale cum si la ce ocazie se foloseste fiecare produs in parte. Mergeti la cumparaturi impreuna si, consultand chiar si un specialist din magazinele de produse cosmetice, stabiliti care sunt produsele potrivite pentru tenul si aspectul natural al pielii tinere. In felul acesta, te asiguri de faptul ca nu isi va pune in pericol tenul.

Stabileste insa si reguli: daca nu este de acord ca aceasta sa foloseasca farduri stridente, cel putin nu atunci cand se duce la scoala, sclipici sau alte produse pe care le consideri nepotrivite, atunci expune-i regulile tale. Adolescenta va incerca sa iti testeze limitele, insa aceasta trebuie sa inteleaga faptul ca, desi are mana libera la anumite lucruri, exista si reguli pe care trebuie sa le respecte.

 

Fa un compromis

 

Adolescenta va dori intotdeauna sa iasa de sub autoritatea ta, asa ca va incerca sa faca lucrurile pe ascuns, daca altfel nu are voie. Pentru a preveni acest lucru, pregateste-te sa ii oferi si un compromis. De exemplu, poate folosi farduri stridente atunci cand iese la o petrecere sau in oras. Vei avea sanse mai mari ca aceasta sa te asculte.

 

Consultati un specialist

 

Daca bugetul iti permite, du-o la un salon de cosmetica , unde un specialist ii poate aplica diverse tipuri de machiaj, potrivite varstei si tenului ei. Va afla in felul acesta cu ce anume ii sta bine, ce culori o avantajeaza si va fi mult mai inclinata sa urmeze indicatiile unui cunoscator.

Daca nu ai aceasta posibilitate, atunci pune mana pe machaj si pe cateva reviste care exemplifica realizarea diferitelor lookuri si incepeti sa experimentati. Aflati impreuna care sunt lookurile care o „prind” pe fiica ta, dar si culorile de care ar trebui sa se fereasca. Realizati machiaj de zi , de seara sau pentru ocazii speciale si invat-o cum sa se machieze in mod corect, dar si cum sa isi ingrijeasca pielea.

Sursa foto : img.webmd.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului