Cresterea copilului

#scoala #droguri #adolescenti #liceu

Adolescentii, drogurile si anturajul

Copiii sunt supusi pericolelor de tot felul, mai ales incepand cu varsta de 15 ani cand se confrunta periodic cu tot felul de tentatii. De cele mai multe ori, anturajul, incurajarile si sfaturile acestuia sunt factorii decisivi pentru comportamentul copilului tau. De asemenea, vanzatorii de substante interzise au si ei o influenta destul de puternica asupra liceenilor, insa colegii si prietenii din scoala raman in continuare printre cele mai influente persoane din viata adolescentului.

 

Pentru c a nu il poti insoti la scoala, nu poti decat sa iei masuri din timp, sa observi si sa treci la fapte atunci cand simti ca situatia se apropie de limita. Iata ce ai de facut in prima instanta.

 

Vorbeste cu adolescentul

 

Ia-ti inima in dinti si poarta o discutie sincera cu adolescentul, discutie  in care sa ii expui ce inseamna drogurile de orice natura, care sunt factorii de risc, ce implica din punct de vedere social si spiritual, dar si unde se poate ajunge in urma consumul de narcotice.

 

Cel mai frecvent consumat drog de catre adolescenti este marijuana, substanta care poate duce la stari de anxietate, depresii, tulburari psihotice, halucinatii etc. Mai mult decat atat, consumul de marijuana poate duce la atacuri de panica ,  probleme de memorare si invatare, pierderea coordonarii,   boli de inima si chiar cancer. 

 

Afla aici mai multe despre efectele nocive al consumului de marijuana.

 

Trebuie sa il pui pe adolescent in garda si sa ii explici ca au existat foarte multe cazuri in care anumite gasti de adolescenti si-au drogat prietenii sau colegii, fara acordul sau stirea lor, obligandu0i astfel sa treaca prin momente de groaza si panica. Mai mult decat atat, persoanele care fac acest lucru, se panicheaza si ele in momentul in care situatia scapa de sub control si isi abandoneaza prietenii drogati, intrati in stari de soc sau atacuri de panica. 

 

Incearca sa ii cunosti anturajul

 

Organizeaza o intalnire a prietenilor copilului tau chiar la tine acasa. Stabileste impreuna cu adolescentul ce ar trebui sa pregatesti (suc, popcorn, prajituri etc) pentru a le face sederea cat mai placuta. Este suficient sa ii vezi si sa petreci cateva minute cu ei pentru a-ti da seama, in mare, despre ce fel de oameni sunt si cel fel de influenta pot aduce copilului tau. Modul in care vorbesc, se poarta sau se imbraca sunt de obicei semnale clare ale personalitatii unui om, asa ca acorda atentie tuturor detaliilor. Ai grija insa sa nu petreci prea mult Timp alaturi de ei pentru ca risti sa ii faci sa se simta inconfortabil si sa il pui pe adolescent intr-o situatie neplacuta. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului