Cresterea copilului

# adoptie copil #adoptie #parinti #copii

Adoptia, o problema delicata

Daca iti doresti foarte mult un copil, dar din diverse motive nu poti avea unul pe cale naturala, te poti gandi si la solutiile alternative. Adoptia si, mai nou, apelarea la mama surogat, sunt cele doua variante pe care le poti lua in calcul atunci cand iti doresti un copil.


Cum stii daca esti pregatita pentru acest pas?


Pe langa responsabilitatile inerente care apar in orice familie atunci cand apare un copil, pot aparea si o multime de probleme legate de modul in care vad ceilalti mmembri ai familiei acest pas.

Inainte sa mergi pe acest drum, trebuie sa iti raspunzi la cateva majore si sa vezi daca esti sau nu pregatita pentru a adopta un copil. Iata care sunt acestea.


1. Stii ce responsabilitati implica 'meseria' de parinte adoptiv?


Dincolo de controalele periodice, facute de organele abilitate, cand decizi sa ai grija de copilul altcuiva, responsabilitatile vor creste. Mai mult decat atat, trebuie sa ai in vedere ca orice actiune intreprinzi in legatura cu modul in care il cresti si educatia pe care i-o oferi, aceasta va fi analizata cu un ochi critic de cei din jur.


2. Ai epuizat toate metodele prin care ai fi putut avea un copil natural?


Daca ai rezolvat toate problemele legate de infertilitate si te-ai ocupat inclusiv de latura emotionala, trebuie sa te pregatesti si pentru emotiile ce vor urma dupa adoptie.


3. Indeplinesti toate conditiile pentru a adopta un copil?


Cand pornesti pe acest drum, trebuie sa ai in vedere si posibilele obstacole pe care le ridica birocratia.


4. Dispui de suficiente mijloace financiare si timp pentru a creste un copil?


Un copil are nevoie de foarte multa atentie, dincolo de celelalte nevoi, legate de hainute, mancare sau manuale.


5. Te-ai gandit ce varsta trebuie sa aiba micutul oe care vrei sa il adopti?


De regula, persoanele care isi doresc un copil se indreapta inspre nou-nascutii abandonati, deoarece considera ca se vor integra mult mai usor in noua familie.

Nu uita insa, ca si copiii mai maricei au nevoie de dragostea si caldura unei familii.


6. Te-ai documentat suficient pentru a face acest pas?


Inainte de realizarea propriu-zisa a adoptiei, trebuie sa ai in vedere ca vor exista o multime de formalitati care trebuie indeplinite. Este vorba de costurile legate de avocati, legalizarea actelor sau plata agentiei care se ocupa de gasirea unui copil. Cea mai buna solutie este aceea de a pune in balanta avantajele si dezavantajele si sa te bazezi in primul rand pe ratiune.


7. Ai luat in calcul si posibilitatea de a adopta un copil cu nevoi speciale?


Gestul adoptiei, fiind unul din cele mai altruiste gesturi din lume, implica o daruire aparte a viitorilor parinti. Tinand cont ca majoritatea copiilor din tara noastra au nevoi speciale, poti lua in calcul si varianta de a adopta un astfel de copil.
Globalizarea si libertatea de circulatie au adus in prim plan si posibilitatea adoptiei internationale In acest caz trebuie sa te documentezi ceva mai serios.


8. Te-ai interesat care este trecutul medical al copilului ce urmeaza sa il adopti?


Este bine sa ai in vedere ca anumite mosteniri genetice pot provoca boli care nu au existat in familia ta si despre care nu stii nimic. Trebuie sa fii foarte precauta in ceea ce priveste sanatatea copilului tau.

Sursa foto: kidsafe.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului