Cresterea copilului

#cuplu #copii #timp liber #relatii de familie #relatii de cuplu

Ai copii? Afla cum sa-ti faci timp pentru tine si partenerul tau

Toti parintii se confrunta cu aceasta problema: lipsa de timp pentru ei insisi. Intre serviciu, treburile domestice si copii, parintii nu mai reusesc sa gaseasca timp intr-o zi doar pentru ei. Desi multi considera ca este un act de egoism sa vrei sa stai doar cu sotul sau sotia, specialistii in relatii afirma exact opusul: cand iti faci timp pentru tine si partenerul tau, casnicia este mai solida si toata lumea are de castigat.

Cum iti imparti, asadar, timpul, pentru a putea sa stai doar cu partenerul de viata, departe de copii, rude, prieteni sau job? Iata cateva posibilitati:


1 Accepta ca ai nevoi personale


Chiar daca odata cu aparitia copiilor viata ta personala a trecut pe planul doi, nu inseamna ca trebuie sa-ti ignori nevoile. Incearca sa privesti lucrurile dintr-o perspectiva obiectiva, detasata de grijile zilnice. O relatie apropiata cu sotul sau sotia este o relatie de succes, care sta la baza unei casnicii reusite. Nu doar voi veti avea de castigat, dar si copiii vostri. Gandeste-te daca nu cumva te folosesti de vesnica scuza "nu am timp din cauza copiilor" pentru ca pur si simplu este mai comod asa decat sa faci efortul de a-ti schimba stilul de viata intr-unul mai bun.

Timpul petrecut numai impreuna cu partenerul de viata iti da sentimentul unei identitati. In loc sa te simti numai tata sau mama, ai ocazia sa te redescoperi ca femeie, partenera, iubita, amanta etc.

Un alt lucru pe care trebuie sa-l accepti este ca nu esti doar parinte, dar si un individ, cu propria ta personalitate si, in acelasi timp, esti jumatatea unui cuplu. Acest lucru inseamna automat ca ai nevoie de conversatie cu un adult, de prezenta si afectiunea lui.


2 Acorda un respiro tuturor


Ca orice parinte, ai nevoie din cand in cand de cateva ore sau cateva zile departe de copii. Mergi la o piesa de teatru cu partenerul de viata. Veti avea ocazia sa savurati o seara impreuna, vizionand un spectacol bun. In acelasi timp, copiii tai vor intelege ca este normal sa plecati de acasa din cand in cand si vor invata sa se descurce singuri. Lipsa voastra nu este un act de egoism, ci un act de iubire tocmai prin acest moment de respiro oferit.


3 Trateaza lucrurile responsabil


Una dintre cele mai comune greseli consta in faptul ca parintii nu se grabesc sa ia masuri atunci cand raman doar parinti, ignorand relatia de cuplu. Multi considera ca este prea greu, ca sunt obositi si ca, oricum, este o chestiune optionala daca se mai ocupa si de propria lor persoana sau nu. In realitate, acest mod superficial de a trata lucrurile nu si-l permit, de exemplu, la locul de munca, de teama repercursiunilor. Tot asa, in viata privata, parintii ar trebui sa fie responsabili in ceea ce priveste nevoile lor personale.

Nu uita ca nu va veni nimeni la tine sa te traga de maneca, sa-ti spuna "iubeste-te mai mult", "rasfata-te", "pune-te pe primul loc". Copiii au interesul, chiar si inconstient, sa beneficieze permanent de atentia parintilor. Iar restul lumii este ocupata cu propria existenta.


4 Planifica activitati in mod constant


Planifica un program pe termen lung. Nu lasa sa treaca 6 luni de la ultima iesire cu partenerul de viata. Fa-ti un stil de viata in care tu si perechea ta sa puteti merge undeva impreuna. Poate fi o simpla plimbare duminica dimineata. Important este sa te obisnuiesti sa faci din tine o prioritate.

Sursa foto: travelpod.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare