Cresterea copilului

#parenting #rivalitate frati #gelozie frati # comportament frati

Ai copii de varste diferite? Cum sa previi aparitia geloziei intre frati!

Aparitia celui de-al doilea copil este o adevarata provocare atat pentru tine ca parinte, cat si pentru primul nascut. Copilul mai mare poate fi afectat de instabilitatea emotionala provocata de faptul ca ar putea ajunge sa fie neglijat, in favoarea noului membru al familiei. Din fericire, exista solutii prin care sa previi gelozia intre frati, recomandate de psihologi.

Copiii tai sunt dominati de emotii in primii ani de viata si nu de ratiune, asa ca nu te poti astepta sa realizeze singuri ca gelozia dintre ei este nejustificata. Ajuta-i sa aiba o relatie sanatoasa si indruma-le pasii catre o legatura fraternala corecta, tinand cont de nevoile fiecaruia!

Nu ii compara

Fiecare dintre copiii tai se afla intr-un stadiu al evolutie diferit. Comparatiile intre ei nu isi au rostul, mai ales daca exista o diferenta mare de varsta care ii desparte. Replici privind modul in care fiecare isi ingrijeste camera sau isi aranjeaza jucariile pot starni emotii puternice in sufletul celui criticat si pus intr-o lumina proasta.

“Fratele tau este mai cuminte”, “Cum poate fratele tau sa faca X lucru si tu nu?” sau “Il iubesc pe el mai mult decat pe tine acum, pentru ca si-a  strans jucariile” sunt mesaje gresite, care nu fac decat sa stimuleze rivalitatea intre copii.

Cere ajutorul copilului mai mare

Obisnuit sa fie centru atentiei, primul nascut va resimti din plin socul aparitiei unui alt copil in casa. Explica-i pe indelete ce inseamna acest lucru si care va fi rolul lui  in educarea fratiorului sau surioarei sale, inca din lunile de sarcina. Apoi ii poti cere ajutorul pentru cresterea micutului, facandu-l astfel sa se simta responsabil fata de acesta. Odata ce isi va asuma rolul de frate mai mare, cu statut important in familie, nu va mai avea motive sa dea curs geloziei.

Imparte corect atentia intre frati

Nu iti rezerva timpul numai pentru noul venit in familia voastra. Copilul mai mare are nevoie sa iti impartaseasca povestile si ideile lui, dar mai
ales de atentia ta. Aloca timp pentru fiecare dintre ei, astfel incat niciunul sa nu fie neglijat. Daca acest lucru ti se pare imposibil, solicita ajutorul
partenerului tau.

Nu ii suprasolicita

Nu exagera cu trasarea unor sarcini suplimentare copilului cel mare. Va avea impresia ca noul sau frate este o corvoada pentru el si ca trebuie sa
se sacrifice pe nedrept pentru cresterea lui. Imparte-le echitabil sarcini, atentie si dragoste, atat cat iti permite varsta fiecaruia dintre ei.

Nu face promisiuni desarte

In incercarea de a potoli revolta vreunuia dintre copii, ai putea fi tentat sa ii promiti si marea cu sarea. Nu te grabi in a te avanta in promisiuni pe care sa nu le poti duce la capat. Copilul va tine minte, iar in momentul in care fratelui sau i se va indeplini o dorinta, va avea impresia ca este dezavantajat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului