Cresterea copilului

#lactoza #lapte de vaca #lapte #alergie

Alergia la laptele de vaca

Cea mai frecventa alergie alimentara este alergia la proteinele din laptele de vaca . In cazul unui adult, alergia la laptele de vaca este rar intalnita. Este vorba mai degraba de o intoleranta la lactoza cauzata de un deficit de lactaza din organism, o enzima particulara din sistemul digestiv, fapt ce duce la incapacitatea de a digera complet zaharul din lapte.

Alergia la laptele de vaca este o forma de tulburare alimentara care afecteaza in mare parte nou-nascutii, dar si copiii de pana in trei ani. Odata cu trecerea anilor, aceasta afectiune dispare spontan in majoritatea cazurilor.

 

Cum se manifesta alergia la laptele de vaca?

 

Alergia la laptele de vaca poate aparea in jurul varstei de trei saptamani. Aceasta tulburare alimentara poate avea manifestari diverse, in functie de gravitatea ei. Pot aparea reactii imediate (la doua ore dupa ingestia de lapte) care se manifesta sub forma de urticarie, varsaturi puternice, edeme la nivelul pielii (inrosire, prurit) sau chiar soc anafilactic in cazuri mai grave.

De asemenea, alergia la proteinele din laptele de vaca poate aparea si mai tarziu de la ingestie, moment in care apar simptome de genul tulburarilor digestive (colici, dureri de stomac etc), cat si tulburarilor cutanate sau respiratorii.

Foarte important de mentionat este faptul ca peste 40% dintre cazurile de reflux gastro-esofagian la nou-nascuti si o parte dintre eczemele de la nivelul pielii sunt cauzate de aceasta alergie la laptele de vaca.

Alergia la proteinele din laptele de vaca trebuie diferentiata de intoleranta la lactoza care nu este o boala alergica. Daca parintii sufera o astfel de afectiune, riscul ca bebelusul lor sa aiba alergie la laptele de vaca este foarte ridicat.
In majoritatea cazurilor, alergia la proteinele din laptele de vaca dispare odata cu varsta. Un copil din doi se vindeca practic natural dupa ce a implinit doi ani, trei din patru copii se vindeca dupa varsta de trei ani si noua din zece copii – dupa ce au depasit sase ani.

 

Complicatiile cauzate de alergia la laptele de vaca

 

Daca nu este tratata, o alergie la proteinele din laptele de vaca poate provoca leziuni ale intestinului si diminuarea absorbtiei nutrientilor. Pot aparea anumite carente, care dauneaza mai tarziu cresterii copilului. Pe de alta parte, in urma pruritului cutanat intens apar leziuni de grataj care se pot infecta.

De asemenea, nou-nascutii care sufera de o alergie la proteinele din lapte prezinta un risc mai ridicat de a dezvolta o alta forma de alergie, atunci cand vor creste: fie o alergie alimentara, o alergie la polen sau chiar astm.

 

Cum se trateaza alergia la laptele de vaca?

 

In cazul alergiei la proteinele din laptele de vaca singurul tratament este evitarea produsuluicare creaza neplaceri. Laptele si derivatele sale sunt adesea prezente in preparatele agro-alimentare, de multe ori intr-o maniera mascata.

Astfel, pentru a trata alergia la proteinele din laptele de vaca trebuie sa se suprime din alimentatie produsele care contin urmatoarele ingrediente: lapte, proteine din lapte, lactoproteine, lactoserum, caseina, lactoglobulina, lactalbumina, lactoza, margarina, crema, unt si materii grase butirice.

Adesea, trebuie sa treaca o anumita perioada de timp intre excluderea alimentului alergen si disparitia simptomelor alergice. Ameliorarea nu apare imediat. Este necesar sa treaca doua trei saptamani intre schimbarea formulei si disparitia problemelor digestive.

 

Cand se poate reintroduce laptele in alimentatie?

 

O veste buna pentru parintii ai caror copii au alergie la laptele de vaca este faptul ca tulburarile dispar in general dupa primul an de viata. In majoritatea cazurilor, aceasta alergie dispare inainte de implinirea varstei de 5-6 ani.

Reintroducerea laptelui in alimentatia copilului trebuie sa se faca numai sub atenta supraveghere a medicului. Medicul sau asistenta medicala va picura putin lapte pe pielea copilului, apoi va introduce putin pe interiorul buzei si daca nu apar reactii adverse i se va da copilului sa guste un produs lactat. Daca aceasta reindroducere a laptelui nu decurge bine, se reincearca dupa cateva luni.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului