Cresterea copilului

#alergii copii #alergie #lapte #intoleranta la lactoza #alergie lapte #proteine lapte

Alergia la proteinele din lapte

la proteinele din lapte este una dintre cele mai frecvente tipuri de printre copii si este diferita de intoleranta la , o afectiune mai rara. Descopera cum recunosti simptomele acestei alergii si ce masuri trebuie sa iei pentru a-l proteja pe micut de reactii severe - soc anafilactic - sau de alte complicatii care-i pot pune in pericol sanatatea.

 

Diferente intre si alergia la lapte


Alergia la proteinele din lapte nu este acelasi lucru cu intoleranta la lactoza . Multi parinti confuza cele doua problenme medicale.

Alergia la lapte apare atunci cand sistemul imunitar al micutului reactioneaza anormal la proteinele din lapte, in timp ce intoleranta la lactoza este o conditie medicala care se caracterizeaza prin incapacitatea organismului de a digera lactoza.
 

La ce varsta apare alergia de lapte?


Proteinele din lapte sunt baza mai multor tipuri de lapte (praf sau natural). Specialistii sustin ca majoritatea bebelusilor dezvolta o alergie la lapte in primul an de viata. Apare foarte rar la copii de varste mai mari.

Aproape 5% din cei care dezvolta alergia in primul an scapa de ea pana la varsta de 4 ani, in timp ce in 20% din cazuri alergia continua pana pe la 8 ani. Oricum, pana la varsta adulta aproape toti copii tolereaza laptele.

 

Care sunt cauzele alergiei la lapte?


Alergia la proteinele din lapte face parte din categoria alergiilor alimentare si este cauzata de o disfunctionalitate a imunitatii copilului. Sistemul imunitar "vede" unele proteine din lapte ca fiind daunatoare organismele si incepe sa secrete anumiti anticorpi - imunoglobuline E (IgE) - care au rolul de a neutraliza factorul alergenic, in acest caz proteinele.

Cele doua tipuri principale de proteine din lapte care pot cauza reactii alergice sunt cazeina sau zerul. Copilul poate fi alergic doar la una dintre ele sau la ambele. Nu doar consumul de lapte determina reactii alergice, ci si alimentele care contin urme ale acestor proteine.
 

Care sunt simptomele?


Simptomele acestei afectiuni variaza de la un copil la altul si pot aparea imediat, la cateva secunde, minute sau chiar ore de la consumul laptelui.

Printre manifestari care isi fac aparitia se numara:
 

  • urticaria;
  • varsaturi;
  • respiratie suieratoare sau greoaie.


Exista si semne sau simptome care se dezvolta ceva mai tarziu:
 

  • scaune moi, cu urme de sange;
  • diaree;
  • crampe abdominale;
  • rinoree (curgerea nasului);
  • ochi lacrimosi;
  • prurit;
  • colici (la bebelusi).



In cazul in care reactia este severa, poate aparea socul anafilatic, care poate fi mortal. Primele simptome apar la cateva secunde de la consumul alimentului si se caracterizeaza prin inchiderea cailor respiratorii, umflarea si inrosirea fetei si chiar pierderea cunostintei. Este o afectiune care necesita ingrijiri medicale de urgenta.
 

Ce complicatii pot aparea la copii?


Copilul alergic la proteine din lapte este predispus la dezvoltarea altor tipuri de alergii alimentare - la oua, soia, alune etc. sau la .

In plus, ea poate conduce la malnutritie, diaree cronica, carente vitaminice importante sau incetinirea cresterii.
 

Cum se trateaza alergia la lapte?


In majoritatea cazurilor, alergia la lapte dispare de la sine, odata cu trecerea timpului. Insa pana atunci, se poate interveni medical pentru ameliorarea simptomelor sau pentru tratarea complicatiilor.

Cea mai buna metoda de a-l feri pe micut de aceste simptome este evitarea alimentelor care contin proteine din lapte.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului