Cresterea copilului

#alimentatie #preconceptie

Alimentatia corecta in preconceptie

Daca te-ai hotarat ca in viitorul apropiat sa ai un copil este recomandat sa adopti un stil de viata cat mai sanatos, dar si o alimentatie bogata in vitamine si minerale. Daca inca nu ai ajuns sa discuti cu medicul tau despre alimentele recomandate in perioada preconceptiei, iata o lista cu cele mai potrivite pentru tine, pentru sotul tau si pentru viitoarea sarcina.


Alimentatia sanatoasa in perioada preconceptiei este esentiala, insa este foarte important ca ambii parteneri sa o adopte. O hrana echilibrata ajuta la detoxifierea organismului si la crearea unei "case" mai bune pentru viitorul bebelus.


Cu cel putin 3 luni inainte de a ramane insarcinata, este indicat sa renunti la alimentele bogate in E-uri si substante toxice, la mancarea tip fast-food, prajeli, grasimi rele, mezeluri etc  si sa le inlocuiesti cu mancaruri sanatoase , naturale, pline de vitamine, minerale si substante care ajuta la detoxifiere.


Alimente recomandate in perioada preconceptiei


Oua fierte


Galbenusul, in special, este extrem de bogat in proteine si ofera organismului foarte multa energie. Este recomandat ca ouale sa se consume fierte, insa moi, de preferat dimineata. Cu cat galbenusul este mai moale, cu atat isi va pastra mai bine proprietatile nutritive.


Fructe si legume


Bogate in vitamine, minerale si alte substante nutritive, fructele si legumele constituie o alimentatie sanatoasa pentru oricine, dar mai ales pentru o viitoare gravida. Acestea detoxifiaza organismul  si contribuie foarte mult la insanatosirea acestuia. Mai mult decat atat, vitamina C continuta in special de fructele exotice iti va intari sistemul imunitar si te va face mai rezistenta in fata eventualelor boli. Nu te da inapoi nici de la consumul de banane (care sunt foarte hranitoare si bogate in potasiu), struguri, cirese sau pepene rosu.


De asemenea, incearca sa consumi zilnic salate de rosii, salata verde, morcovi, patrunjel sau marar, telina, sfecla rosie, castraveti sau ridichi. Este inevitabil sa nu le incadrezi la cel putin o masa, astfel alege ingredientele care iti plac mai mult si amesteca-le dupa cum doresti. Pentru un gust mai bun, poti adauga zeama de lamaie si ulei de masline.


Grasimi bune


Uleiul de masline este un aliment care asigura organismului necesarul de grasimi bune si ajuta sistemul digestiv sa functioneze corespunzator. Acesta contine o serie de vitamine si nutrienti, insa cel mai important este ca abunda in antioxidanti care iti feresc organismul de radicalii liberi.
Alte alimente care contin grasimi bune sunt: nucile, cerealele, semintele, avocado, untura de peste, pestele gras (hering, somon si macrou).


Carne de pui


Carnea de pui este un alt aliment care poate fi introdus in alimentatia gravidei deoarece este sanatoasa, nu contine grasimi rele si este foarte usoara. Este recomandat ca aceasta sa fie bine preparata (fiarta sau la gratar), deoarece exista riscul de infectare parazitara. Chiar daca iti plac fripturile ma crude, evita consumul acestora cu orice pret.


Lactate


Fie ca este vorba de lapte dulce, smantana, iaurt sau branza, consuma lactate cel putin de trei ori pe saptamana. Acestea iti vor aduce un aport de calciu, foarte necesar pentru intarirea oaselor, mai ales ca in numai cateva luni vei avea cateva kilograme in plus de sustinut.


Alimente bogate in acid folic


Acidul folic sau vitamina B9 asigura fatului o dezvoltare armonioasa bebelusului, insa acesta trebuie introdus in alimentatie cu 3 luni inainte ca femeia sa ramana insarcinata. Iata cateva alimente bogate in acid folic: broccoli, salata verde, spanac, sparanghel, morcov, galbenus de ou, ficat, cereale, suc de portocale. Pe langa aceste alimente, roaga-l pe medicul tau sa iti prescrie o reteta de acid folic deoarece ai nevoie de o cantitate mai mare, pe care de foarte putine ori o asimilezi doar din alimentatie.


Pe langa toate aceste alimente, ambii parinti, dar in special mama trebuie sa ia in considerare administrarea unui supliment alimentar (vitamine) care sa ii ofere toate substantele necesare. Medicul care te supravegheaza este singurul in masura sa iti prescrie aceste pastile.


Alimente interzise in perioada de preconceptie


Cateva alimente sunt interzise cu desavarsire, deoarece pot afecta sanatatea bebelusului , dar si a parintilor. Iata cateva dintre acestea:


Produse alimentare colorate: dulciurile, inghetata (in special cea verde) si produsele care contin foarte multi coloranti trebuie eliminate din dieta alimentara.


Alcoolul si produsele care contin alcool trebuie evitate sau consumate extrem de rar si in cantitati reduse.


Tutunul. Este obligatoriu sa renunti la fumat deoarece tutunul contine aproximativ 4000 de substante chimice , iar cele mai toxice dintre acestea sunt: monoxidul de carbon,  nicotina, oxizii de azot, cianurile, amoniac-ul precum si aldehide volatile. Aceste substante nu doar ca inrautatesc starea de sanatate si ii imbatranesc prematur pe cei care fumeaza, ci se vor rasfrange asupra bebelusului care este foarte sensibil si al caurui sistem imunitar nu este inca dezvoltat.


Peste care contine mercur. Carnea de rechin sau peste sabie contine mercur in cantitati greu de suportat pentru un bebelus, asa ca incearca sa eviti pe cat posibil consumul in aceasta perioada.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului