Cresterea copilului

#bebelus #bebelusi #alimente #alimentatie

Alimente interzise bebelusilor

A venit si momentul mult asteptat in care ai devenit mama si o data cu aceasta bucurie apar o multime de lucruri pe care trebuie sa le inveti sau pe care trebuie sa le stii pentru a-ti ajuta copilul sa creasca sanatos.


Unul din aceste lucruri este si alimentatia copilului. In primele sase luni pediatrii recomanda ca alimentatia copilului sa fie formata doar din lapte matern sau lapte praf, adica ingrediente care contin toti nutrientii necesari pentru o crestere sanatoasa .


Odata cu trecerea celor sase luni mama va incepe sa includa in alimentatia bebelusului si alte alimente pe considerentul diversificarii alimentatiei. Unele dintre acestea insa nu sunt recomandate, ele avand o reactie negativa asupra copilului cu atat mai mult cele care provoaca anumite alergii in cazul parintilor. Nu uita ca alergiile pot fi fi ereditare.


Vom incerca sa te ajutam in identificarea alimentelor ce nu ar trebui sa se regaseasca in masa micutului tau.


1 Laptele de vaca sau de capra

In primul an al copilului alimentatia trebuie sa fie bogata in fier, iar laptele de vaca impiedica asimilarea acestuia. De asemenea, nu contine toti nutrientii necesari crearii sistemului imunitar si are un continut ridicat de minerale ce pot duce la complicatii ale rinichilor. In plus, laptele de vaca este greu de digerat. Pediatrii recomanda introducerea acestuia in alimentatie abia dupa primul an. Branza sau iaurtul obtinute prin procesarea laptelui fac exceptie.

Tot aici putem include si laptele degresat gasit in comert. Trebuie sa avem in vedere faptul ca micutul tau nu tine dieta si are nevoie de grasimile ce sunt oferite de lapte.


2 Albusul de ou

Albusul de ou este are un continut foarte bogat in proteine ceea ce poate aduce reactii alergice nedorite. Este recomandat sa il feresti pe bebelus si de produsele care pot avea anumite cantitati de albus (de exemplu prajituri).


3 Alimentele acide (citrice, fructe, legume)

Unele fructe sau legume cum ar fi portocalele sau rosiile pot creea probleme afiliate aparatului digestiv din cauza aciditatii acestora. Ca si in cazul laptelui, nu se recomanda introducerea in alimentatie la copii sub varsta de un an.


4 Mierea si siropul de porumb

Aceste doua alimente au in compozitie substante care pot provoca botulism, iar sistemul gastrointestinal al unui nou-nascut nu poate procesa aceste substante care pot dezvolta toxine periculoase.


5 Nucile si alunele

Aceste doua fructe oleaginoase pot dezvolta o serie de alergii in corpul copiilor, motiv pentru care este recomandata introducerea acestora in alimentatia abia dupa varsta de 3-4 ani. Forma miezului de nuca poate duce de asemenea la riscul de inec.


6 Graul si produsele pe baza de grau

Este cunoscut continutul in gluten al graului, compus care sta la baza unui numar insemnat de alergii. De aici si recomandarea de fi exclus pana la varsta de un an.


7 Sarea

Sarea este procesata si cu ajutorul rinichilor insuficient de dezvoltati la nou-nascutii de pana intr-un an. Micutul tau nu va simti lipsa sarii daca nu ii va cunoaste gustul, asa ca nu ai de ce sa iti faci probleme.


8 Produsele care contin cofeina

Produsele din aceasta categorie scad puterea de absorbtie a calciului necesar bebelusilor si creeaza o stare de agitatie. Asadar, evita sa ii dai copilului ciocolata, cacao, ceai negru sau alte produse care contin cofeina.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului