Cresterea copilului

#copii #alunite

Alunitele la copii

Probabil ca si copilul tau are cel putin o alunita pe corpul sau, insa acest lucru nu trebuie neaparat sa te ingrijoreze. Alunitele, numite si nevi pigmentari sunt  formatiuni benigne care pot aparea oriunde pe piele, la orice varsta , uneori chiar si de nastere. Acestea se pot mosteni de la parinti, insa exista sanse foarte mari ca ele sa fie stimulate de razele ultraviolete.


Cu siguranta iti faci griji din cauza faptului ca al tau copil poate fi supus riscului de cancer de piele , cunoscut si sub denumirea de melanom, insa nu este cazul sa te panichezi daca descoperi o singura alunita. Desigur, pentru a te linisti si pentru a scapa de orice indoiala, poti duce copilul la un medic dermatolog pentru a investiga problema. In urma consultului, medicul iti va spune daca totul este in regula sau ai motive grave de ingrijorare.


Totusi, trebuie sa mergi la medic atunci cand:


alunitele isi schimba forma sau culoarea
Cand o alunita doare, se rupe sau sangereaza
Cand depaseste diametrul de 6 mm (capatul unui creion).
Cand o alunita are mai multe culori
Cand alunitele sunt exagerat de negre sau maronii.


Ce va face medicul


In urma consultatiei, medicul va decide daca alunitele reprezinta un risc pentru sanatatea micutului si daca ele trebuie indepartate. Alunitele se indeparteaza de obicei prin intermediul chirurgiei, cu laserul sau cu bisturiul.


In urma indepartarii alunitei cu bisturiul, se va face o anestezie locala si se va indeparta alunita, cu tot cu radacina pentru a indeparta orice risc. Aceasta interventie nu este dureroasa, iar recuperarea se face rapid.


Indepartarea alunitei cu ajutorul laserului se face tot cu o anestezie locala, insa este foarte posibil ca micutul sa se sperie/panicheze din cauza faptului ca va simti o usoara arsura la nivelul pielii, dar si pentru ca arderea nevului va scoate un miros destul de neplacut.


Ce trebuie sa stie copilul


Este de datoria ta ii explici ce sunt alunitele si cum trebuie sa se poarte cu ele. Fiind copil, va avea probabil tendinta sa se scarpine, sa le dezlipeasca, taie si chiar rupa, insa trebuie sa ii explici foarte clar ca nu are voie sa le maltrateze. Cu timpul se va obisnui cu ele si va invata sa le ignore, dar pana atunci trebuie sa fii foarte ferma in aceasta situatie.




 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului