Cresterea copilului

#disciplina copii # educatie copil # comportament copil #autodisciplina

Autodisciplina copilului, cum il ajuti sa o dezvolte?

Incurajarea copilului sa se autodisciplineze este la fel de important precum masurile de disciplina pe care le iei tu, ca parinte, pentru el. reprezinta abilitatea copilului de a face ceea ce trebuie, cand trebuie, indiferent de vointa lui. Este o capacitate strans legata de autocontrol, organizare, responsabilitate, capacitatea de a lua decizii singur si alte competente esentiale in gandire si comportamentul lui.
 

Ce este autodisciplina la copii?


Dupa stabilirea regulilor, limitelor si invatarea copilului cu privire la comportamentele potrivite si bunele maniere , sau chiar in timpul acestor eforturi, este indicat sa il stimulezi pe micutul tau sa incerce sa se autodisciplineze.

Natura copilului mic este sa fie impulsiva, aspect comportamental care poate fi corectat. Atunci cand incerci sa il inveti pe copil sa nu mai intrerupa conversatii , sa respecte reguli comportamentale, sa nu mai loveasca si alte modele pozitive de purtare, nu faci decat sa il ajuti ca, in timp, sa isi controleze singur impulsurile si sa se autocontroleze inainte de a actiona gresit sau contrar regulilor.

Un copil autodisciplinat are un avantaj foarte mare in fata provocarilor cu care se va confrunta in viata. Exista numeroase probleme personale , profesionale si sociale care pot fi evitate atunci cand ai o stapanire de sine bine dezvoltata.
 

Cum incurajezi autodisciplina la copil?


Ajuta-l sa-si dezvolte abilitatile sociale

Exista numeroase abilitati sociale implicate in dezvoltarea autodisciplinei si pe toate le poate invata cu ajutorul tau prin impunerea unui sistem de reguli si unor limite clare pentru comportamentul lui social si nu numai.

Lauda-l atunci cand face o fapta buna , invata-l sa nu-i intrerupa pe altii atunci cand vorbesc, sa te asculte (asculta-l si tu cu atentie la randul tau), sa rezolve conflicte in mod pasnic si sa-si stapaneasca pornirile agresive etc.

Invata-l sa-si astepte randul la jocuri si sa respecte toate regulile lor, sa imparta jucarii si lucruri cu ceilalti si sa lege prietenii. Toate acestea sunt esentiale pentru a-l ajuta pe copil sa actioneze responsabil.

Invata-l sa vina la tine in momentul in care il strigi pe nume

Atunci cand este la joaca sau in casa si il strigi, copilul tau este posibil sa te intrebe "ce este?". Gresit, spun unii specialistii, care insista ca micutul trebuie invatat sa vina direct la tine, pentru a stabili un dialog fata in fata.

Chiar daca este in mijlocul jocului, al desenului sau al altor activitati pe placul lui, trebuie sa il inveti sa faca acest pas. Il ajuta sa invete ca autocontrolul inseamna uneori ca trebuie sa renuntam la ceea ce ne-ar placea sa facem pentru a face ceea ce trebuie.

Implica-l in activitati care incurajeaza autodisciplina

Inscrie-l pe micutul tau la sporturi, lectii de muzica, cursuri de balet si alte activitati care presupun interactiune sociala si reguli, deoarece il ajuta sa-si construiasca autodisciplina.

Si activitatile care implica responsabilitatea sunt la fel de utile - curatenia zinica in camera, ingrijirea animalului de companie etc.

Toate acestea presupun reguli si limite pe care micutul trebuie sa le invete si sa le respecte, fie ca vrea, fie ca nu, ceea ce il ajuta sa-si stapaneasca impulsurile si sa fie mai ordonat sau organizat.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului