Cresterea copilului

#balbaiala #vorbire #intarziere vorbire #logoped

Balbaiala la copii

Un copil care se balbaie la o varsta frageda nu este neaparat un lucru iesit din comun, insa daca pe masura ce acesta creste problema ramane la acelasi nivel sau chiar se agraveaza, este recomandat sa iei masuri.

Conform logopedului, balbaiala este definita prin repetarea acelorasi silabe din cauza unui blocaj care intervine in momentul in care o persoana incearca sa vorbeasca. De obicei, repetarea apare la prima silaba a primului cuvant si in mod frecvent este asociata cu inrosirea fetei, cu dificultati respiratorii sau transpiratie.
 

Cand apare balbaiala


In mod obisnuit, balbaiala apare la copii atunci cand acestia invata sa lege primele cuvinte, insa ea poate surveni si la copii care au aproape 3 ani si care nu au vorbit deloc pana la aceasta varsta. Parintii trebuie sa inteleaga ca balbaiala sau micile "rateuri" de vorbire nu sunt ceva neobisnuit la aceasta varsta, insa este recomandat sa ia masuri imediate in cazul in care copilul creste, isi dezvolta vocabularul, dar nu poate rennta la repetarea involuntara a silabelor.

Totusi, exista si cazuri in care copilul cu dificultati de vorbire , se exprima corect si fluent in fata altor copii si atunci cand canta. Pe de cealalta parte, lucrurile se agraveaza atunci cand micutul este obosit sau enervat de anumite lucruri.

Pe langa aceasta balbaiala, medicii mai amintesc si de o afectare a fluiditatii verbale care se manifesta prin blocarea vocabularului sau intreruperea acestuia din cauza faptului ca micutului ii vin prea multe idei in cap de-odata si nu stie cum sa faca sa le exprime mai repede.
 

Ce ai de facut daca se balbaie?


In primul rand, tu, ca si parintei, trebuie sa accepti ca exista o problema si sa incerci sa o indrepti. Unica solutie este sa il duci pe copil la un medic logoped care sa il ajute sa treaca peste aceste probleme. Pe langa intalnirile cu medicul logoped, incearca sa faci exercitii cu el acasa. Achizitioneaza un set de cartoane cu imagini si cuvinte si roaga-l sa citeasca ce scrie pe acestea. Nu il grabi si nu il stresa. Incearca sa il ajuti atunci cand este nevoie si incearca sa creezi o atmosfera cat mai relaxata.
 

Ce sa nu faci?


Nu il corecta la fiecare cuvant.
Copilul este constient de faptul ca are o problema, iar faptul ca ii subliniezi mereu acest lucru, nu va face decat sa ii agraveze problema. Intr-un final va incepe sa evite sa vorbeasca, situatie care il va afecta foarte mult mai ales din punct de vedere social.

Nu il presa. Daca il vei grabi sa spuna mai repede anumite lucruri, copilul se va simti jenat si poate ajunge in Timp chiar si la o depresie. Gandeste-te ca tratamentul din cabinetul de logopedie isi va face in curand efectul si ca nu are rost sa il stresezi.

Nu il imita. Chiar daca este mic, copilul stie cand este luat in batjocura, iar acest sentiment il va face sa se inchida in el. Nu il imita, nici maca in gluma, cu atat mai putin de fata cu alte persoane. Poarta-te cu maturitate si ofera-i tot sprijinul de care are nevoie.

Nu il forta sa vorbeasca atunci cand nu isi doreste. Vor exista cu siguranta momente in care copilul se va simti de prezenta unor persoane si va ezita sa vorbeasca. Nu il forta sa nu faca ce nu isi doreste si respecta-i dorinta. Atunci cand este obligat sa faca ceva care il face sa se rusineze, problema lui va fi amplificata la nivel psihic, ceea ce nu va face decat sa agraveze problema.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului