Cresterea copilului

#balbism #balbaiala #copii #vorbire

Balbismul sau balbaiala la copii

Atunci cand iti vei vedea copilul ca se va poticni in fata primelor silabe ale unui cuvant sau ca va repeta de mai multe ori inceputul cuvantului, nereusind sa il duca la bun sfarsit decat foarte greu, trebuie sa cunosti ca sunt primele semne ale aparitiei balbismului la copii.

De regula formele balbismului apar in fata necunoscutilor sau cel mai adesea atunci cand cel mic este nevoit sa isi expuna ideile in mod public. Daca ii vei face reprosuri despre un astfel de defect nu va veti ajuta in niciun caz copilul, ci, din contra, ii vei mari si mai mult teama de a comunica, fiind mult mai vizibila.

De regula, in familie vei observa tot mai greu micile balbaieli ale celui mic. Atunci cand va vorbeste, nu se va balbai asemenea discutiilor cu necunoscutii. In acest mod putem desprinde faptul ca atmosfera din familie ajuta la eliminarea micilor balbaieli din limbajul celui mic.

Balbaiala este cunoscuta ca o tulburare majora de comunicare, careia i se pot asocia si alte simptome. Copilul poate fi mult mai agitat, da din manute foarte des, pronunta anumite sunete pe diferite tonuri, de regula mai ample, uneori chiar are probleme respiratorii .

Se cunoaste adesea ca factorul favorizator al unui asemenea simptom este mediul in care traieste copilul. De regula, daca micutul va trai intr-un mediu traumatizant, agitat, cu multe certuri intre parinti, copilul fiind adesea expus la agresivitate fizica, vei observa ca micile balbaieli isi vor face usor aparitia, fiind cunoscute ca traume de natura psihica.

Exista si factorul medical in care balbismul poate aparea:

  • consecinta a incompatibilitatii de Rh intre parinti;
  • copilul a fost adus pe lume prematur;
  • sufera de diferite maladii somatice;
  • are trasaturi anxioase si introvertite.


Ca o explicatie a aparitiei balbaielii ar putea fi cunoscuta si o mai mica intensitate a undelor Beta de la nivelul creierului, dar si o mai scazuta la nivelul acestuia.

Tratamentul balbismului va porni de regula de la corectarea mediului favorizant acestei afectiuni. De aceea, se vor evita certurile in familie, stresul, oboseala, se vor administra, in caz de nevoie, antidepresive .

Sursa foto : familyfriendlysavings.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului