Cresterea copilului

#sarcina #gravida #insarcinata #bebelus #copil #emotii

Bebelusul se dezvolta emotional inca din timpul sarcinii

Medicii pediatri considera ca dezvoltarea emotionala a bebelusului are loc chiar in pantecul mamei, incepand cu luna a sasea de sarcina. Tot in aceasta perioada, vei incepe sa simti miscarile bebelusului, care pot reprezenta chiar “raspunsuri” la anumite voci, muzica sau stari de spirit pe care le experimentezi in acel moment.
 

Bazandu-se pe aceasta teorie, medicii recomanda parintilor sa ii cante, sa ii vorbeasca si sa ii citeasca bebelusului inca din timpul sarcinii. Auzul micutului se dezvolta incepand cu luna a sasea de sarcina, asa ca acesta va fi capabil sa iti aude vocea si sa realizeze o legatura emotionala cu tine si cu partenerul.

Unii medici considera ca bebelusul ar trebui sa auda in mod frecvent vocea parintilor sai, pentru ca in felul acesta va realiza mai usor, dupa nastere, cine ii sunt parintii si va gasi in vocea acestora un mijloc de a se linisti. De asemenea, studiile au demonstrat faptul ca bebelusii carora, in timpul sarcinii, li s-a citit, li s-a vorbit sau li s-a cantat in mod regulat sunt mai calmi si mai conectati emotional cu parintii.

Dezvoltarea emotionala a bebelusului reprezinta un factor important in starea de sanatate a acestuia. Daca mamica se simte stresata sau experimenteaza diferite stari de nervozitate si suparare in timpul sarcinii, se pare ca bebelusii preiau aceste stari.

Nu sunt putini medicii care considera ca starea emotionala a mamicii influenteaza si starea de sanatate a bebelusului. Desi acest subiect continua sa fie argumentat cu pareri pro si contra, parintii continua sa creada ca legatura dintre mama si bebelus este atat de puternica incat tot ceea ce simte aceasta se rasfrange si asupra micutului.

Pe langa acest lucru, mamicile stresate sau care trec prin diverse probleme emotionale in timpul sarcinii risca sa nasca prematur sau sa aiba un bebelus cu o greutate sub cea normala.
 

Dupa nastere, primele luni sunt cruciale in ceea ce priveste dezvoltarea emotionala a bebelusului. De exemplu, chiar din prima luna dupa nastere , bebelusii pot reactiona la stari de natura emotionala. Daca mama trece printr-o perioada dificila, nivelul de energie al acesteia scade. In consecinta, mama nu mai are posibilitatea de a-i oferi copilului aceeasi stare afectiva, iar bebelusul preia imediat lipsa de atentie.

Cercetatorii merg si mai departe cu concluziile si afirma ca bebelusii pot prelua starile de stres ale mamei chiar pana la punctul de a dezvolta boli mentale. Mai mult, medicii pot prezice bolile mentale la care este predispus bebelusul urmarind evolutia acestuia in timpul sarcinii si situatia emotionala a mamei.

Studiile pe aceasta tema sunt inca in desfasurare, insa mamicile deja au inceput sa lanseze teorii conform carora temperamentul copilului ar fi influentat de emotiile mamicii in timpul sarcinii. De exemplu, sunt mamici care leaga comportamentul relativ pasiv al copilului de starile emotionale negative prin care au trecut in timpul sarcinii.

Cercetatorii vin sa completeze faptul ca, daca unii bebelusi au fost expusi factorilor de stres insa temperamentul ii ajuta sa depaseasca dificultatile de ordin emotional, alti copii devin sensibili factorilor negativi si continua sa aiba probleme mult mai tarziu, in ceea ce priveste mentinerea atentiei, controlarea emotiilor prin care trece etc.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare