Cresterea copilului

#bebelus #copil #soare #ultraviolete #raze #piele #protectie solara

Bebelusul si soarele

Pielea copiilor este foarte sensibila si cu cat sunt mai mici cu atat sunt mai predispusi riscurilor. Sistemul lor melanocitar este imatur iar pielea nu poate deci sa se apere intr-un mod eficace impotriva razelor agresive ale soarelui. Inainte de a implini un an, nu trebuie sub nicio forma sa expuneti un copil in fata razelor directe ale soarelui.

 

Dupa aceasta varsta, tot trebuie sa fiti vigilenti la cat timp expuneti copilul in fata razelor ultraviolete. Prima regula pe care trebuie sa o respectati cu scrupulozitate este de a iesi afara decat in momentul in care soarele nu arde intens. Este de preferat sa optati pentru inceputul zilei, cat mai de dimineata si pentru sfarsitul zilei pentru o plimbare in aer liber sau pe plaja. Altfel spus, nu trebuie sa va expuneti copilul sub nicio forma intre orele 12 si 16.

In afara acestui interval, trebuie sa adoptati pentru bebelusul vostru o protectie solara si o vestimentatie adecvata. Caci, chiar daca soarele este mai putin arzator, poate sa provoace neplaceri pielii fragile ale copilului vostru. Mai mult decat atat, arsuri ale pielii in timpul copilariei pot provoca imbolnavirea de cancer al pielii la varsta adulta. Iata de ce este primordial sa va protejati micutul.

Reguli de protectie solara

- Acoperiti capul copilului vostru cu o palarie cu boruri largi. O caciulita este insuficienta caci ea nu protejeaza corespunzator.

- Invatati-l sa poarte ochelari de soare. Este un obicei pe care trebuie sa-l invete de mic caci soarele este periculos de asemenea si pentru vedere: nisipul, zapada si chiar asfaltul poate sa reflecte pana la 40% din razele UV. Alegeti-i o pereche de ochelari cu un indice solar 3 sau 4 si fiti atenti sa aiba inscriptia UV 400 – protectie puternica – sau 100% UV.

- Inisitati sa poarte un tricou (preferabil cu manecile lungi) alb sau intr-o culoare deschisa, a carui tesatura sa fie stransa (daca bluza este transparenta razele solare pot interactiona cu pielea). In momentul in care vrea sa intre in apa, nu ii scoateti tricoul, insa dupa ce s-a balacit indepartati-l.

- Protejati bine toate partile de corp care nu sunt acoperite. Folositi o crema solara adaptata varstei si tipului sau de piele (in functie de culoarea ochilor, a parului). Optati pentru cremele cu flitru mineral (cum sunt de exemplu cremele solare bio) care nu contin filtru chimic si sunt foarte bine tolerate de pielea copiilor.

Aceste creme cu o textura usor grasa lasa un film alb protector la suprafata pielii. Este indicat sa reinoiti aplicarea regulat (de fiecare data dupa baie) si este bine sa ungeti pielea copilului inainte cu 20 de minute de expunerea la soare , pentru a-i lasa timp epidermei sa se impregneze cu crema. Folositi intotdeauna un indice cu protectie solara ridicat (cel putin 30).

- Incercati pe cat posibil sa va convingeti micutul sa se joace la umbra. Nu uitati ca si atunci cand sta ferit de soare sub un parasolar sau sub un copac tot trebuie sa il protejati cu o crema solara de razele nocive.

- Dati-i sa bea regulat: apa nu foarte rece, necarbocazoasa, din jumatate in jumatate de ora.

Atentie: trebuie sa intelegeti ca sanatatea viitoare a pielii copilului depinde de vigilenta voastra de azi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului