Cresterea copilului

#mancare #bebelusi #inteligenta copii #stimulare inteligenta

Bebelusul tau se joaca cu mancarea? Murdaria din timpul mesei stimuleaza inteligenta bebelusilor

Data viitoare cand bebelusul tau se joaca cu mancarea, si-o intinde pe fata si picteaza masa sau peretii cu ea, s-ar putea ca mai mult sa te bucuri decat sa te enervezi. De ce? Pentru ca oamenii de stiinta au descoperit ca ar putea fi semn de inteligenta. Iata de ce bebelusii care fac murdarie in jurul lor atunci cand mananca par sa fie mai destepti decat cei ordonati si lipsiti de curiozitatea de a baga manutele in toate castroanele!

 

Murdaria din timpul mesei faciliteaza procesul cunoasterii si invatarii

Un studiu recent intreprins la Universitatea Iowa, SUA, a relevat faptul ca explorarea mancarii in timpul mesei ajuta bebelusii sa invete si sa identifice mai usor obiectele nonsolide, mult mai greu de perceput la varste mici.

Cercetatorii sustin ca daca cei mici reusesc sa retina si identifice mai usor obiectele solide, pe baza formei si a dimensiunii lor, in cazul celor nonsolide, au nevoie de alte criterii pe baza carora sa le recunoasca.

Studiul a fost facut pe un esantion de 70 de copii cu varsta de 16 luni. Acestia au fost pusi sa exploreze si sa se joace cu 14 tipuri de obiecte nonsolide (mancaruri), printre care si sos de mere, budinca, supa, sucuri sau piureuri. Bebelusii au fost lasati sa se joace cu mancarea timp de un minut, dupa care au fost rugati sa identifice aceleasi mancaruri, insa in alte forme. Acestia nu s-au mai putut baza doar pe forma pentru a identifica mancarurile, ci au fost nevoiti sa mearga dincolo de aceste criterii si sa exoloreze substantele si consistenta lor pentru a le recunoaste.

Este destul de greu si pentru un adult sa faca diferenta intre anumite alimente lichide sau bauturi doar privindu-le, daramite pentru bebelusii a caror dezvoltare intelectuala este abia la inceput de drum. De aceea, bebelusii au nevoie sa atinga mancarurile, sa le testeze consistenta, sa le miroasa si chiar sa le guste pentru a le identifica corect. In tot acest proces, acestia se murdaresc pe hainute, pe fata si isi pun mancare in par, insa totul face parte din procesul de invatare si este un semn de stimulare a inteligentei.

Si locul in care copiii stau atunci cand testeaza alimentele si invata sa le recunoasca este relevant in procesul cunoasterii. Se pare ca locurile familiare, precum scaunul de masa sau bucatarie faciliteaza procesul invatarii, intrucat bebelusii asociaza aceste spatii cu siguranta si se pot desfasura liberi si fara inhibitii in a testa si explora mancarea.

Sursa foto: productionparadise.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului