Cresterea copilului

#bijuterii copii #bijuterii fetite #bijuterii

Bijuteriile fetitei tale: moda, moft sau necesitate?

Poate ca acest titlu este mai mult provocator decat relevant. De ce? Pai pentru ca raspunsul la intrebarea pusa este unul nu neaparat simplu. Si pentru ca, daca am vorbi de bijuterii cu diamante pentru “oameni mari”, ar fi cu totul alta poveste.

Probabil ca daca am intreba un psiholog ne-ar spune ceva, un medic altceva. Poate ca e bine sa intrebam si pe unul si pe altul. Si mai ales sa ne punem noi intrebarea: de ce vreau ca fetita mea sa aiba cercei sau bratari?

Aparitia ei in familie provoaca o bucurie pe care cu greu o poti exprima. Ea devine centrul atentiei (un motiv de frustrare pentru un animal de companie, daca acesta exista la momentul nasterii ei).

Moda

Bebelusul nu stie „nici cum il cheama”, daramite ce se poarta in materie de cercelusi sau bratarele. Asa ca...alegerea e a ta. In sensul de fata, “moda” face referire la doua aspecte: actul in sine de a-i pune cercei fetitei (fiindca se poarta, nu?) si ce anume sa-i cumperi concret (floricele, inimioare, etc).

In cazul asta nu vorbim de controverse majore, cum asistam in cazul vaccinurilor, spre exemplu. Cu toate astea exista un potential risc de infectie sau de inghitire (cautati neaparat o manufactura de bijuterii cu diamante care produce piese de incredere, cu sisteme speciale de inchidere). Copilul este foarte mic si nu punem deloc baza pe constientizarea gesturilor lui. Cu alte cuvinte, nu il poti invinovati ca duce prea des mana la ureche sau ca a inghitit un cercelus care i-a cazut. Asa stand lucrurile, responsabilitatea este numai si numai a parintilor.

Ideea de a-i face gauri in urechi poate tine de cultura in care parintii s-au format sau de rudele apropiate care pot influenta in vreun fel. Oricum, cerceii sunt un simbol al feminitatii si frumsetii si decizia de a-i pune n-are cum sa fie una fundamental gresita.

Moft / Fite

In acest caz vorbim de bani. Cat este dispus un parinte sa investeasca intr-o pereche de cercei sau intr-o bratara pentru bebelusul lui. Vorbim, din nou, de un anumit tip de mentalitate. Merita sa platesti mii de euro pentru bijuteria bebelusului sau ar trebui sa te limitezi la ceva rezonabil dar de calitate, pe care sa dai undeva intre 800 si 2000 de lei?

O bijuterie de calitate este manufacturata neaparat din aur de 18 carate si, daca alegi diamantele, acestea ar trebui sa aiba certificat international. Nu sunt chestii care ar putea interesa bebelusul dar e bine sa faci o investitie inteligenta. Decizia asupra bugetului iti apartine.

Necesitate

Aici, cu sinceritate, putem spune: fetita voastra poate respira si fara cercei, va intra la un liceu bun, tot fara cercei iar logodnicul o va cere de nevasta, categoric, independent de ce poarta ea la urechi. Dar faptul ca egiptencele de acum 5.000 de ani purtau niste podoabe fabuloase (sunt dovezi fizice) spune totul: fara sa fie o necesitate, o bijuterie ramane acel “ceva” care face diferenta intre culturi, statut si gustul pentru frumos al oamenilor din toata lumea.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului