Cresterea copilului

#copil #mama #tata #familie #relatii #casa parinteasca #mutat #recesiune #criza financiara #maturitate #adult #tanar #parinti

Cand copilul se muta din nou in casa parinteasca

Potrivit unui studiu de caz realizat de Pew Research Center, 10 tineri (18 ani) din 34 se muta inapoi cu parintii din cauza recesiunii. In Romania situatia este si mai dramatica, mai ales ca multi dintre tinerii romani nici nu au parasit vreo clipa mediul familial, ajungandu-se astfel ca  la 30 ani, adultii sa locuiasca in aceeasi casa cu mama si cu tata.

Cum poti sa faci din aceasta experienta, o lectie de viata menita sa-l ajute pe copilul sa se maturizeze, mai ales acum cand situatia economica pare sa se inrautateasca pe zi ce trece?

In best-seller-ul „Mom, Can I Move Back in with You”, Susan Morris Shaffer si Linda Perlman Gordon vin cu solutiile.

 

Ce trebuie sa faci?

 

1 Discuta de la bun inceput regulile jocului. Cand se ajunge in acest punct este foarte important sa-i comunici copilului tau deja  adult care sunt asteptarile pe care le ai, responsabilitatile lui si regulile casei pe care trebuie sa le respecte. Nu se pune problema sa intampini un mediu ostil atunci cand faci lucrul acesta, pentru ca deja nu se mai pune problema ca este prea mic si nu intelege ca trebuie „sa-si spele vasele singur” de exemplu. Ai grija insa si la nevoile lui. Scopul comunicarii este sa faci atat viata ta, cat si a lui, mai usoara.   

2 Rezolva problemele din trecut. Pentru ca parintele si copilul sa imparta aceeasi adresa din nou este necesar ca si bagajul din trecut sa fie despachetat. Daca inainte ai avut neintelegeri cu fiul tau, pe care le-ai lasat in aer, acum este cazul sa le rezolvi. Pune-i cartile pe masa si rezolvati situatia aceasta ca doi oameni maturi.

3 Abordeaza problema intimitatii. Probabil ca te gandesti ca macar acum, ajunsa la o varsta mai inaintata, ai nevoie de intimitate. Tot ce este adevarat. Dar ce zici sa iei aceasta experienta ca pe o ocazie de a petrece mai mult timp intr-un mediu tanar? Contactul cu o generatie mai tanara te ajuta sa fii mereu informata asupra ultimelor tendinte.

4 Fii antrenorul lui personal si ajuta-l sa se maturizeze. Pana la urma care este rolul tau in tot acest aranjament? Sa-ti ajuti copilul sa se maturizeze si sa-ti managerieze mai bine viata, nu-i asa? Ai grija insa, pastreaza totusi o limita pentru a nu-l face dependent de sustinerea ta. Transforma-te mai degraba intr-un soi de antrenor care sa-i mai dea sfaturi din cand in cand pentru a deveni si mai matur in gandire.

Si cum iti dai seama ca a atins acest prag rezonabil al maturitatii si este cazul sa te opresti?  Te poti lamuri tinand cont de o  serie de trasaturi pe care fiul tau le poate dobandi in tot acest timp:

• Este mai empatic

• Profita de oportunitatile care i se ofera pentru a-si demonstra capacitatea de responsabilitate

• Incearca pe cat posibil sa fie cat mai independent financiar chiar daca sta cu mami si cu tati

• Impune niste limite si le pastreaza, isi urmeaza propriul curs al vietii si respecta intimitatea celorlalti

Atentie insa, pentru a ca fiul tau sa ajunga la acest nivel al maturitatii, este bine sa-l lasi sa-si repare singur greselile facute. In tot acest timp, arata-i ca ai incredere in el si in capacitatile lui mentale si intelectuale.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare