Cresterea copilului

#preconceptie #fertilitate #al doilea copil

Cand e momentul potrivit sa ai al doilea copil?

Decizia de a mai avea inca un copil este una delicata si depinde de mai multi factori, care trebuie discutati si analizati alaturi de partener: diferenta de ani dintre ei, situatia financiara a familiei, spatiul locativ, stresul, problemele din relatia de cuplu etc. Insa cel mai important criteriu de luat in seama ramane diferenta ideala de varsta dintre cei doi copii. Afla cand este momentul potrivit sa iti maresti familia!

 

Diferenta de varsta dintre copii


Cand vine vorba de a mari familia cu inca un copil, intrebarea principala in cazul multor cupluri este "cand", si nu "daca" sa mai faca inca un bebe sau nu! Iar principalul criteriu de decizie este diferenta de varsta.

Ca orice parinte grijuliu, te intrebi daca nu cumva este mai bine ca distanta sa fie mai mica, pentru ca fratiorii sa creasca impreuna, dar nu poti sa nu te gandesti si cat de greu este sa acorzi aceeasi atentie ambilor daca diferenta este prea mica si au nevoie de multe ingrijiri.

Specialistii au facut cercetari si studii in acest sens si au descoperit ca cel mai indicat este ca o femeie sa astepte cam 3-4 ani intre cele 2 nasteri. Beneficiile pentru a astepta atat sunt atat de partea ta, cat si a viitorului bebe si ale copilului deja existenta.

Programarea sarcinii mai devreme de 18 luni de la prima nastere, sau mai tarziu de 5 ani, poate creste riscul ca bebelusul sa se nasca prematur, sa aiba o greutate mica la nastere sau sa aiba o varsta gestationala mica.

In plus, daca distanta dintre cele 2 sarcini este prea mica, organismul nu apuca sa se recupereze in totalitate dupa nastere. Ar putea aparea probleme si la noua sarcina din cauza organismului slabit. Insa si o perioada prea mare de asteptare poate fi in defavoarea fertilitatii si sanatatii tale, dar si a relatiei pe care o vor stabili cei doi fratiori.
 

Spatiu locativ si stilul de viata


In decizia de a mai face un copil sau nu intra o multime de factori, printre care si dimensiunea spatiului locativ, cat si stilul de viata al familiei: relatia dintre tine si tatic, stresul zilnic, dar si sanatatea ta sau a taticului.

In cazul in care aveti locuinta prea mica (o garsoniera) sau o nesiguranta in privinta stabilitatii locurilor de munca, o relatie de cuplu tensionata sau abuziva este mai bine sa amanati momentul pentru a mai face un bebe, pana cand va rezolvati problemele ce ar putea interveni in calea cresterii si devzoltarii armonioase ale ambilor copii.
 

Situatia financiara


E cert faptul ca daca exista un stres sau tensiuni in familie legate de stabilitatea la locul de munca, nici problemele financiare nu lipsesc din lista de griji zilnice care va dau batai de cap.

Chiar daca aveti o stabilitate emotionala, o locuinta spatioasa si o dorinta foarte mare de a va mari familia, este indicat sa stati de vorba si sa va ganditi bine daca situatia financiara va permite asta. Ganditi-va bine ca aveti deja un copil, a carui crestere costa deja mult, iar venirea pe lume a unui bebe implica costuri foarte mari, pe care deja le stiti. Daca mai aveti si rate sau datorii ori unul dintre voi nu munceste, atunci poate fi si mai greu.

Nu renuntati insa! Ganditi-va cum ati putea sa va platiti datoriile, ganditi-va ca deja aveti de la primul copil hainute, carucior , patut etc., vedeti cine va poate ajuta cu cresterea lui, iar daca va doriti din tot dinadinsul inca un bebe, nu ezitati sa faceti tot posibilul in a-l avea!
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului