Cresterea copilului

#salvare #copii #otravire #sangerare

Cand este cazul sa chemi ambulanta pentru copil

Foarte multi parinti se panicheaza atunci cand copiii lor se ranesc si se gandesc sa cheme salvarea, chiar daca in realitate lucrurile nu sunt chiar atat de grave.  Exista insa situatii limita in care copilul are nevoie de ingrijire specializata de urgenta. Iata cateva cazuri in care este bine sa chemi salvarea fara sa stai pe ganduri.


Probleme respiratorii


Atunci cand caile respiratorii ale copilului sunt blocate, iar plamanii nu primesc suficient oxigen si copilul da semne de sufocare, trebuie sa iei in calcul varianta chemarii unei ambulante. In cazul in care copilul se invineteste, respira tot mai greu, iar starea lui nu pare sa se imbunatateasca, in mod sigur trebuie sa suni la 112.


Fracturi si cazaturi


In mod normal, atunci cand copilul are o fractura usoara, este recomandat sa fie dus la spital cu masina, fara sa fie necesara interventia salvarii. Totusi, daca fractura este deschisa, copilul acuza dureri foarte mari sau a suferit o lovitura la cap , gat sau coloana, evita sa il misti si cere ajutorul unei ambulante.


Convulsii febrile


Micutii se pot confrunta cu problema convulsiilor febrile atunci cand temperatura corpului creste alarmant de mult. In cazul in care aceste convulsii au o durata de peste 5 minute, copilul incepe sa respire tot mai greu, iar pielea sa capata o culoare vinetie, suna cat mai repede la 112.


Sangerare


Energia debordanta a copiilor si curiozitatea excesiva le pot provoca micutilor diverse neplaceri. Daca acesta s-a taiat intr-un mod grav, este bine sa il duci cat mai repede la spital. Totusi, ar fi bine sa chemi salvarea in cazul in care sangerarea este abundenta si nu poate fi oprita sau daca micutul sufera de o boala de sange.


Stari de voma si diaree


In cazul in care copilul se simte rau si intampina stari de voma sau diaree, il poti trata cu diverse medicamente recomandate de medicul de familie sau de farmacist. Totusi, daca el vomita foarte des si poate cu sange, daca starea lui nu se amelioreaza, daca acuza dureri abdominale   (care pot fi semn al apendicitei) sau prezinta semne de deshidratare (ochi infundati in orbite, pielea uscata si cantitatea redusa de urina) suna la salvare si explica-le situatia.


Otravire


Daca dintr-o intamplare copilul inghite substante chimice sau in orice caz periculoase, cheama salvarea fara sa stai pe ganduri. Aceasta problema va fi rezolvata cel mai probabil prin spalaturi stomacale si tinere sub observatie timp de cateva ore.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului