Cresterea copilului

#cuplu #casatorie #concubinaj #relatie #indragostiti

Casatorie sau concubinaj?

Una dintre problemele ridicate frecvent, mai ales in randul tinerilor, este cea a alegerii concubinajului in detrimentul casatoriei. Convietuirea in doi castiga in popularitate pentru libertatea si lipsa de constrangeri pe care o acorda, dar ridica si nemultumiri in raport cu societatea si familia.

 

 

Parerile sunt impartite si variaza in functie de o serie de criterii: varsta, statutul social, situatia financiara, experienta de viata. In randul tinerilor, ideea de concubinaj este foarte apreciata pentru ca le ofera libertatea de a se cunoaste mai bine, de a experimenta viata in doi si de a nu se supune disconfortului unui eventual divort.

Casatoria este privita inca sub forma unei schimbari radical, o noua viata deseori asociata ideii de reguli si restrictii. Recensamantul populatiei din 2002 sustine aceasta idee, dovedind ca romanii prefera uniunea consensuala. Dintre persoanele care au declarat ca traiesc in concubinaj, 73,6% erau necasatorite si aveau varsta cuprinsa intre 20 si 34 de ani. Desi poate parea paradoxal, majoritatea persoanelor proveneau din mediul rural, acolo unde "gura satului" se pare ca nu mai are aceeasi influenta ca altadata.

Trebuie sa realizam faptul ca, atat casatoria cat si concubinajul prezinta avantaje si dezavantaje, si doar cunoasterea acestora ne poate ajuta in luarea deciziei optime. Iata cateva dintre acestea:

Casatoria vs Concubinaj

Casatoria ofera posibilitatea recunoasterii cuplului din punct de vedere religios, simbolizand un nou inceput pentru parteneri.  Tot casatoria este singura acceptata legal. Tot din perspectiva religioasa. casatoria nu se poate finaliza cu o despartire. Daca partenerii nu sunt stabili emotional, pot opta pentru concubinaj, despartirea fiind posibila fara complicatii. 

Concubinajul este agreat de majoritatea cuplurilor pentru ca este o ocazie de a cunoaste in intimitate partenerul, fara a simti presiunea unei "datorii" fata de societate, de lege sau de institutia numita casatorie. Dar trebuie sa te gandesti daca, in momentul in care faci pasul catre concubinaj, ai in vedere o eventuala casatorie sau preferi sa experimentezi si sa observi cum evolueaza relatia.

Casatoria ofera siguranta unei vieti sexuale stabile, in sensul aparitiei unui copil. Daca intr-o relatie de concubinaj un copil nu va fi protejat din punct de vedere social, casatoria ofera acestuia stabilitatea si siguranta unei familii.

Din punct de vedere financiar, intr-o relatie de concubinaj nu este obligatorie administrarea banilor in comun, dar nu se poate vorbi nici de achizitionarea unor bunuri din fonduri comune. Pe de alta parte, o casatorie incheiata cu un divort atrage dupa sine partajul bunurilor, asta daca nu ati optat in prealabil pentru un contract prenuptial.

Indiferent de solutia aleasa, important e ca atat casatoria, cat si concubinajul sa constituie o alegere naturala, care contribuie la maturizarea cuplului si la consolidarea acestuia, deciziile de orice fel fiind luate impreuna.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului