Cresterea copilului

#oua #alimentatia copilului #consum oua

Cate oua are voie sa consume copilul de Paste?

Ouale sunt alimentele-vedeta ale mesei de Paste si, datorita aspectului atractiv si a traditiei ciocnirii lor, copilul tau este tentat sa le manance mai mult decat in oricare alta perioada a anului. Chiar daca ouale sunt esentiale in alimentatia copilului, exista o limita a consumului lor, pentru evitarea cresterii nivelului de colesterol "rau" si prevenirii bolilor cardiace si hepatice asociate acestuia. Iata de ce trebuie sa tii cont in introducerea oualor in meniul saptamanal al copilului!
 

Cate oua are voie sa consume un copil pe saptamana?


Ouale trebuie sa faca parte din alimentatia oricarui copil. Contin proteine de cea mai buna calitate, calciu si vitamine, care contribuie la cresterea si dezvoltarea armonioase ale copilului tau.

Insa galbenusurile contin o cantitate foarte mare de colesterol si, de aceea, ouale trebuie integrate cu precautie in meniul saptamanal al copiilor.

Chiar daca expertii nu au stabilit un numar exact de oua pe care un copil trebuie sa il consume saptamanal, acestia sfatuiesc parintii sa nu le dea mai mult de 3-4 oua pe saptamana.

Numarul de oua consumate saptamanal depinde si de doza de colesterol pe care are voie sa o furnizeze zilnic organismului din alimentatie, in functie de varsta.

Cantitatea de colesterol recomandata unui copil de doi ani este de maxim 300 mg/zi. In situatia in care un ou are in jur de 213 mg de colesterol, nu este indicat ca acesta sa fie consumat frecvent, nicidecum zilnic. Nu uita ca organismul micutului primeste colesterol si din alte surse alimentare din meniul de zi cu zi, iar o depasire a nivelului acestuia ii poate pune in pericol sanatatea.

Copilul intre opt luni si un an are voie sa consume galbenusul de ou de 2-3 ori pe saptamana - atentie, bebelusul poate fi sensibil la albusul de oua, de aceea se administreaza cu precautie si doar la recomandarea medicului.

In plus, portia de oua consumate saptamanal trebuie sa tina cont nu doar de ouale consumate in sine (omleta, fierte etc.), ci si de cele din preparate care le contin (prajituri, mancaruri etc.). Si acestea conteaza la stabilirea numarului total de oua consumate saptamanal.

Micutul tau poate consuma ceva mai multe oua in perioada Pastelui doar daca mananca albusul de la ele, avand in vedere ca galbenusul este cel care contine colesterolul.

Cu toate acestea, medicii sfatuiesc parintii ca de Paste sa nu exagereze cu ouale in alimentatia copilului. Insa daca stiu ca ouale sunt printre alimentele lui preferate, poate sa faca o exceptie si sa scoata din alimentatia lui oul cu o saptamana inainte si sa ii dea cate unul pe zi, in cele trei zile de Pasti. O alta idee de a satisface dorinta celui mic de a consuma oua este sa i se dea sa manance doar albusurile, pentru a evita cresterea nivelului de colesterol rau din oganism din galbenusuri si problemele de sanatate asociate.

Cere intotdeauna sfatul pediatrului inainte de a-i da copilului sa manance prea multe oua in perioada Pastelui sau pentru a afla exact cate astfel de alimente are voie sa consume saptamanal. Medicul lui este cel care-i stie cel mai bine starea medicala, alergiile si alte particularitati, pentru a stabili numarul exact de oua pe care copilul trebuie sa le manance saptamanal, fara a-i pune in pericol sanatatea.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului