Cresterea copilului

#insomnie #insomnie copii #tratament insomnie #cauze insomnie

Cauze frecvente ale insomniei la copii

Atunci cand copilul tau se foieste constant in pat cand trebuie sa doarma, spune ca nu ii este somn sau te trezesti cu el in camera in mijlocul noptii, deoarece nu poate sa adoarma, inseamna ca sufera de insomnie. Chiar daca multi parinti au impresia ca micutul nu vrea sa mearga la culcare deoarece este rasfatat sau rautacios, este posibil sa aiba probleme reale cu somnul. Asigura-te ca micutul nu sufera de cele mai frecvente, dar nu mereu luate in seama, cauze ale insomniei la copii.

 

Oboseala (extenuarea)


Multi parinti considera gresit ca un copil obosit, sleit de energie si puteri, va dormi mai bine. Este posibil sa fi auzit frecvent ca daca lasi copilul sa se agite mult si sa oboseasca, va dormi bustean toata noaptea.

Adevarul este ca starea de oboseala sau extenuare este mai degraba o cauza a insomniei, decat un remediu de somn.

Cu cat organismul este mai obosit, din cauza unor activitati fizice epuizante sau a unor activitati suprasolicitante, cu atat are dificultati in a se relaxa si a intra in starea de transa, necesara pentru adormire si somn linistit.
 

Somnolenta (ore prea putine de somn)


Strict legata de cauza anterioara, starea de somnolenta - cauzata de un numar mai mic de somn decat este necesar - ar putea conduce la instalarea unei stari de oboseala si extenuare, care ar putea impiedica copilul sa doarma corespunzator.

Privarea de somn, aparuta in urma unor nopti agitate si nedormite sau a unor evenimente care i-au dat rutina de somn peste cap, este una dintre cauzele insomniei la copii.

Revino cu micutul la programul obisnuit de somn, iar problemele vor disparea. Tine minte: copiii intre 1 si 6 ani au nevoie de aproximativ 11-14 ore de somm intr-o zi, impartite atat noaptea, cat si ziua.
 

Anxietatea de separare


Anxietatea de separare apare in mai multe etape ale copilariei, insa cel mai adesea se manifesta in perioada de bebelus si poate accentua problemele cu somnul ale micutului.

Atunci cand micutul este obisnuit sa doarma cu parinti si brusc este mutat in patutul lui, copilul devine iritat, agitat, iar somnul lui este perturbat. Este o perioada de tranzitie in care copilul se adapteaza mai greu.

Orice fel de schimbari care intervin in viata micutului pot avea aceleasi urmari si pot interveni in somnul lui.
 

Stresul


Stresul este un alt factor care favorizeaza aparitia problemelor de somn la copii.

In cazul in care copilul a trecut prin evenimente traumatizante din punct de vedere emotional - divort al parintilor, decese ale unor apropiati, mutari din locuinta, certuri familiale - sau simte o presiune cauzata de probleme de la scoala, gradinita sau din alte parti, este foarte posibil ca aceste tensiuni sa il impiedice sa adoarma si sa aiba un somn linistit.

Este important sa discuti cu micutul tau si sa afli daca are vreo grija sau vreo problema care nu-i da pace si cum il poti ajuta pentru a o depasi, astfel incat sa se linisteasca.
 

Sforaitul


Ai observat vreodata daca micutul tau sforaie in timpul somnului? Chiar daca pare un obicei inofensiv, este o problema medicala serioasa, care ii poate afecta calitatea somnului.

Afectiunea se numeste apnee de somn si se poate manifesta in diferite forme, mai usoare sau severe. Copilul care sufera de aceasta afectiune are probleme in a respira corect si manifesta probleme frecvente de somn.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului