Cresterea copilului

#avort #sarcina #gravida #copil #menstruatie

Cauzele avortului spontan

Avortul spontan sau sarcina falsa , cum este denumita in mod curent, reprezinta pierderea neprovocata a fetusului inainte de 22 de saptamani de sarcina sau in cazul in care fatul cantareste mai putin de 500 g. Conform statisticilor, majoritatea femeilor sufera cel putin o data in viata un avort spontan.

Avortul spontan poate fi: avort spontan precoce – perioada embrionara (inainte de 12 saptamani), avort spontan tardiv – perioada fetala precoce (intre 12-22 de saptamani) si avort spontan repetat – peste trei situatii de pierdere neprovocata a sarcinii.

Simptome

In timpul sarcinii, primele semne care ar trebui sa-ti dea de banuit ca exista riscul sa suferi un avort sunt scurgerile de sange. De asemenea, durerile abdominale, crampele si contractiile sunt asociate unui avort spontan.

In cazul in care colul uterului ramane inchis, iar pierderea de sange este mare, se poate spune ca avortul este in faza de finalizare (o ecografie iti va permite confirmarea acestui fapt). Daca avortul s-a consumat fara sa iti dai seama, simptomele sunt mult mai evidente deoarece uterul incepe sa expulzeze rezidurile embrionului. In majoritatea cazurilor, medicul va efectua un chiuretaj pentru a indeparta resturile ramase si pentru a preveni riscul unei infectii.

Repausul la pat, insotit de un tratament medical (hormoni, antispasmotice) se dovedeste mijlocul cel mai bun de a lupta impotriva riscului de avort spontan. Ecografia permite verificarea locului de implantare a embrionului (exista posibilitatea sa fie vorba de o sarcina extrauterina). Pe de alta parte, in conditiile unor afectiuni ale colului uterin, prevenirea avortului spontan sau a nasterii premature se apeleaza la cerclaj (procedura chirurgicala prin care se leaga colul uterin pentru impiedicarea pierderii sarcinii) si automat la repaus total la pat.

Frecventa

Avorturile spontane reprezinta 10-20% dintre intreruperile de sarcina (cifrele sunt totusi incerte deoarece anumite femei nu isi dau seama ca au avortat, iar altele nu vor sa se prezinta la medic desi au realizat acest lucru). Avorturile de acest tip au loc in general in primele doua saptamani dupa fecundarea ovulului.

Cauze

Cauzele avortului spontan sunt multiple, insa trebuie determinate pentru a se stabili un tratament adecvat. Acestea sunt grupate in doua categorii:

  • Cauze maternale. Acest tip de cauze care tin exclusiv de gravida sunt de mai multe feluri: cauze genitale (malformatii uterine, fibrom, tumori la nivelul uterului sau al colului uterin); cauze hormonale (insuficienta de estrogen sau progesteron, hipotiroidie, exces de hormoni androgeni); cauze generale (carenta alimentara, intoxicatie, boli infectioase, diabet, sifilis, diverse traumatisme, abuz de alcool, consum de droguri, administrarea unor medicamente, sistem imunitar slab).
  • Cauze ovulare. Cauzele ovulare corespund unor anomalii ale fetusului si reprezinta in jur de 70% dintre sarcinile false. In cazul in care embrionul prezinta malformatii, organismul va avea tendinta sa-l elimine. Acesti factori actioneaza adesea in primul trimestru de sarcina si provoaca moartea fetusului inainte de expulzare. Sarcinile multiple sau excesul de lichid amniotic fac parte dintre cauzele ovulare.

De asemenea, factorii de risc care pot declansa un avort spontan sunt:

  • Varsta inaintata a mamei;
  • Numarul de nasteri pe care le-a avut inainte;
  • Varsta inaintata a tatalui;
  • Expunerea la diverse substante toxice inainte de concepere;
  • Ridicarea unor greutati mari de catre gravida sau depunerea unui efort foarte mare.

Atentie! In primele zile care urmeaza conceptiei, un avort spontan se poate produce fara ca femeia sa-si dea seama, sangerarile care insotesc expulzarea embrionului fiind adesea asociate unei menstruatii intarziate.

Daca o femeie cu menstruatie regulata constata intarzieri repetate in situatia in care nu apeleaza la nicio metoda contraceptiva, este recomandat sa faca un test de sarcina din prima zi de intarziere pentru a sti daca este vorba de un avort spontan.

Citeste despre:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare