Cresterea copilului

#somn copil #cosmar #copii #cosmaruri copii #cauze cosmar

Cauzele cosmarurilor la copii

Cosmarurile sunt unele dintre cele mai inspaimantatoare experiente nocturne pentru copii, iar parintii trebuie sa inteleaga ce sunt ele si cum apar, pentru a-i ajuta pe micuti sa le depaseasca si sa aiba un somn linistit si odihnitor. Iata care sunt cauzele care-i fac pe prichindei sa viseze urat!


Ce sunt cosmarurile?


Cosmarul este descris, pe scurt, ca un vis urat. Visul implica un pericol imaginar care atenteaaza la viata sau la siguranta persoanei care viseaza sau a celor din jur.

Copilul poate visa despre un lucru sau o situatie inspaimantatoare sau despre un pericol de care se teme foarte tare. Oricum ar fi, cosmarul implica teme tulburatoare, care-i perturba somnul si il fac sa se trezeasca speriat, tipand si plangand - monstri, fantome, animale, personaje negative etc.

Visele din timpul noptii apar in ciclul REM de somn. Exista doua stadii ale somnului - REM si non-REM, care alterneaza in cicluri de cate 90-100 de minute. Cosmarurile (visele, in general) apar de obicei in mijlocul noptii sau dimineata devreme, cand copilul este in stadiul REM de somn.


Care sunt cauzele cosmarurilor?


Cauzele exacte ale cosmarurilor nu au fost inca descoperite. Insa exista mai multi factori care influenteaza aparitia lor.

Specialistii in psihologia copilului sustin ca visele, implicit si cosmarurile, reprezinta modul copilului de a procesa gandurile si sentimentele cu care se confrunta. Cosmarul reprezinta modul lui de a face fata anumitor trairi, griji si preocupari din situatiile prin care trece in viata de zi si carora poate nu stie sau nu poate sa le faca fata.

De multe ori, cosmarurile sunt puse si pe seama unor experiente traumatizante sau stresante prin care a trecut copilul - conflicte familiale, divortul parintilor, mutarea de la scoala, schimbatul locuintei, nasterea unui fratior etc.

Alteori, se intampla ca micutul tau sa viseze urat daca a trecut, recent, printr-o trauma majora - un accident major, o operatie, a fost martorul unei intamplari nefaste etc. Este modul in care micutul reactioneaza in fata traumelor si un simptom al sindromului de stres-postratumatic. Daca acestea persista si sunt din ce in ce mai tulburatoare, este importanta parcurgerea unui demers terapeutic la un psiholog.

Si anumiti factori genetici si psihologici pot conduce la aparitia cosmarurilor in somnul celui mic. Specialistii sustin ca aproape 7% dintre copiii care viseaza urat au un in familie membri care au cosmaruri.

De asemenea, visele urate au tendinta sa apara mai mult la copiii bolnavi psihic - retardati, depresivi si cu alte boli mintale.

Unii copii ajung sa viseze urat si numai daca li se citeste o poveste mai inspaimantatoare sau vad un film de groaza inainte de culcare.

Cosmarurile au mai fost asociate si cu febra mare la copii sau cu anumite terapii medicamentoase, care pot avea efecte secundare care influenteaza astfel de vise.


Cum poti ajuta copilul?


Tu, ca parinte, nu poti preveni in totalitate aparitia cosmarurilor in somnul copilului, insa poti incerca sa afli care sunt cauzele acestora. Numai intelegandu-le, poti ajuta micutul sa scape de aceste "terori nocturne" si sa se odihneasca corespunzator pe timpul noptii.

Uneori, evitarea desenelor, filmelor si povestilor cu peronaje terifiante inainte de culcare, o rutina de somn stabila, un mediu propice pentru odihna sau o lumina de veghe pe timpul noptii, pot contribui la prevenirea cosmarurilor.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare