Cresterea copilului

#alimente benefice alaptare #alimente benefice #dieta #alaptare #sfaturi alaptare #alaptarea bebelusului

Ce alimente trebuie sa consume femeile care alapteaza

Alaptarea este cel mai sanatos mod de hranire a bebelusului. De aceea multe mame sunt preocupate sa urmeze o dieta sanatoasa care sa stiuleze productia de lactatie. Iata cateva dintre alimentele care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia niciunei femei care alapteaza:

Legumele bogate in vitamina A

Vitamina A este foarte importanta in perioada alaptarii, fiind esentiala cresterii si dezvoltarii sistemului osos al copilului. Consuma multe legume bogate in vitamina A, precum: rosii, morcovi si cartofi dulci. De asemenea, nu trebuie sa iti lipseasca spanacul, kale si dovlecelul, care contin nu doar surse importante de vitamina A, ci si potasiu.

Lactatele

Sursa importanta de calciu, potasiu si vitamina D, lactatele trebuie sa fie incluse zilnic in alimentatie. Este indicat sa consumi in special produsele lactate precum: iaurtul, sana, branza sau cascavalul. Laptele de vaca proaspat poate favoriza balonarea bebelusul.

Fructele bogate in vitaminele A si C

Portocalele, grepfrutul si kiwi sunt surse esentiale de vitamina C, care are un rol important in protejarea imunitatii. Poti include in dieta zilnica si fructe precum: pepene, banane, mango, caise si prune, care sunt bogate in potasiu (mineral esential pentru sanatatea inimii, a rinichilor, a sistemului nervos si a celui muscular) si vitamina A. Consuma fructe de minim 2-3 ori pe zi.

Atentie! Consumul exagerat de citrice poate duce la apara scaunelor acide si la iritatiile de scutec.

Alimente bogate in proteine

Proteinele sunt esentiale atat pentru sanatatea mamei, cat si pentru cea a bebelusului. Proteinele le poti lua din carnea slaba de porc, carnea de pui si cea de vita. De asemenea, o sursa importanta de proteine sunt si legumele precum: fasolea verde si/sau galbena si ciupercile, cat si fructele oleaginoase (nuci, migdale, alune, caju, acestea fiind bogate in acizi grasi Omega 3).

O alta sursa importanta de grasimi sanatoase si proteine din peste. Consuma in special somon si evita macroul, caci se numara printre pestii care contin o cantitate mare de mercur.

Cateva sfaturi de care sa tii cont:

  • Evita sa incluzi in dieta alimente care pot balona (varza, cartofi, fasole uscata, telina etc.) dar si alimente cu potential alergen!
  • Consumul de alcool este interzis
  • Redu cat mai mult consumul de cafea, pe care o poti inlocui cu un ceai verde
  • Fumatul nu este permis in perioada alaptarii

Sursa foto: dietas.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului