Barbatii care risca sa conceapa copii predispusi la autism sau schizofrenie. Tu te numeri printre ei?

Cresterea copilului

#varsta barbati #copii #schizofrenie #concepere copii #utism

Barbatii care risca sa conceapa copii predispusi la autism sau schizofrenie. Tu te numeri printre ei?

Varsta barbatilor nu are un impact la fel de puternic asupra fertilitatii ca in cazul femeilor, insa afecteaza semnificativ sperma si sanatatea viitorilor copii. Chiar daca, spre deosebire de femei, barbatii pot face copii la orice varsta, nu inseamna ca este si recomandat sa astepte pana la batranete pentru a deveni tati, intrucat risca sa aiba copii predispusi la autism, schizofrenie si alte afectiuni grave, potrivit ultimelor cerectatori ale britanicilor.

Cu cat barbatii amana mai mult varsta la care devin parinti, cu atat este mai afectata calitatea spermei, devenind "mutanta", sustin cercetatorii. Chiar daca inca sunt apti sa conceapa fiziologic copii, spermatozoizii acestora nu mai sunt la fel de sanatosi ca in tinerete. Mutatiile care se produc in sperma barbatilor in varsta determina divizarea anormala a celulelor stem din testicule.

Copiii conceputi cu astfel de spermatozoizi mutanti risca sa sufere de autism sau schizofrenie, doua patologii foarte grave, asupra carora cercetatorii britanici atrag atentia intr-un studiu recent. Insa nu sunt singurele afectiuni vehiculate a fi declansate pe fondul conceperii intarziate, la varste inaintate ale barbatilor. Exista studii care au vehiculat o relatie de cauzalitate intre conceperea copilului la varste avansate si cresterea riscului de Alzheimer, boli de inima, cancer sau tulburare bipolara la copii.

Potrivit cercetatorilor, barbatii de peste 40 de ani prezinta un risc de doua ori mai mare decat cei de 20 sa sufere mutatii ale spermei si sa conceapa copii predispusi la afectiuni genetice, defecte din nastere sau autism si schizofrenie, afectiuni al caror risc nu planeaza si in cazul mamelor, de exemplu.

"Societatea a fost concentrata, in mod traditional, pe varsta mamelor, dar se pare ca afectiuni precum schizofrenia sau autismul sunt influentate de varsta tatalui si nu de a mamei", a declarat Kari Stefansson, medic la "Decode Genetics" (companie specializata pe cercetari gentice) si coordonatorul studiului.

Allan Pacey, cel mai bun medic in fertilitate masculina din Marea Britanie, trage un semnal de alarma in randul cuplurilor care aleg sa devina parinti la varste inaintate. Desi sustine ca intelege unele motive pentru care aceste cupluri devin parinti mai tarziu, medicul sfatuieste barbatii sa devina tatici la tinerete, daca vor sa aiba copii sanatosi si puternici.

Sursa foto: bebes.facilisimo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului