Cresterea copilului

#parinti #adolescent #tigara #fumat #copil

Ce e de facut cand copilul tau fumeaza?

In perioada de adolescenta, copiii au tendinta de a cadea prada ispitelor, fara ca parintii sa stie macar de acest lucru. De obicei acestia incep sa fumeze prin toaletele liceurilor, pe la colturi de strada, prin scari de bloc ori prin baruri. Li se pare ceva nemaipomenit si au impresia ca prin fumat par mai "cool" si se integreaza mai bine.

Cum iti poti da seama daca fumeaza? Este destul de simplu si evident. Primul lucru pe care il face atunci cand intra in casa este sa se duca la baie si sa se spele pe dinti (iese de acolo mirosind a mentol), evita sa iti vorbeasca si sa te priveasca in ochi, hainele ii miros a tutun, incepe sa tuseasca si are o voce oarecum ragusita.

Ce e de facut?

Nu il cicali, nu il ameninta si nu il certa . Incearca sa te apropii de el(ea) si sa ii devii prietena. Comunicati si vorbeste-i despre riscurile si dezavantajele fumatului, evitand sa ii tii predici. Incearca sa afli de ce ii place sa fumeze si care sunt prietenii care il invata la asa ceva.

Adolescentul neaga...

Desi este mai mult decat evident: imediat ce intra in casa simti un miros clar de tutun, intra imediat in baie si iese cu o respiratie foarte proaspata si cu mainile mirosind a sapun (desi primul lucru pe care mai in urma il facea cand intra in casa era sa se aseze directa ma masa ori in fata televizorului). In aceasta situatie trebuie, mai mult ca niciodata, sa ii dovedesti ca ii esti prieten(a) si ca nu ai sa il pedepsesti. Arata-i cat de mult ii doresti binele si cat de mult iti doresti sa il ajuti.

Argumente contra

Nu te poti duce la el fara o informare in prealabil nu ii poti spune doar ca fumatul nu face bine. Spune-i ca fumul de tigara ii va da un miros urat si respingator, ca fumatul nu il face sa para mai original si ca daca isi doreste intr-adevar sa iasa cumva in evidenta,o poate face printr-un lucru bun si sanatos, nu printr-o tigara pe care o tine intre doua degete. De asemenea, spune-i ca fumatul il poate imbolnavi grav si ca ii poate scadea rezistenta fizica . Sa nu uitam de faptul ca tigarile sunt destul de costisitoare si ca in loc sa dea banii pe un pachet de tutun, isi poate cumpara niste fructe ori dulciuri

Materiale informative

Exista foarte multe reclame contra fumatului, materiale care au argumente extrem de bune si care pot ajuta pe oricine (care are vointa) sa renunte la acest viciu.

 









 

Alte clipuri poti gasi aici.

Tu fumezi?

Daca si tu esti fumator/fumatoare, incearca sa ajungi cu copilul la un compromis. Spune-i ca daca el nu mai fumeaza, nu vei mai fuma nici tu. Chiar da ca iti este greu, gandeste-te ca o faci atat pentru tine, cat si pentru copilul tau.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare