Cresterea copilului

#copii #jucarii

Ce facem cand copilul pierde jucaria preferata

Ati cautat peste tot, dar jucaria preferata este de negasit.  Stiti ce urmeaza: copilul plange, se agita, nu vrea sa mai manance, nu vrea sa doarma.  Pana nu gasiti jucaria, nu veti avea liniste.

Prokid.ro va invata cum sa reactionati in fata acestei pierderi care poate deveni catastrofala.

Pentru a suporta mai bine separarea zilnica de parinti, cand acestia pleaca de acasa la piata sau la serviciu, copii aleg ceea ce psihologii numesc un obiect de tranzitie.
Poate fi o jucarie din plus, o papusica, un ursulet . Prin ea, copilul isi creaza o legatura cu parintii. Se linisteste si il ajuta sa creasca. Prin urmare, pierderea acestei jucarii este foarte importanta pentru el.


Copilul a pierdut jucaria si nu face scandal?

 


Foarte bine, asta va surprinde si va multumeste. Este un semn ca cel mic poate sa traverseze aceasta perioada si fara jucarie. Chiar daca gasiti jucaria, nu-i spuneti nimic, sa vedeti cum reactioneaza.


Probabil va gasi o jucarie mai discreta: isi baga degetul mare in gura, se joaca cu lobul urechii, se legana.  Nu uitati, jucaria nu este intotdeauna un obiect banal.  Adesea copilul isi echilibreaza starile si emotiile cu ajutorul jucariei preferate.



Copilul a pierdut jucaria si face scandal?

 


Cel mic este de neconsolat datorita acestei pierderi. Spuneti-i ca ii intelegeti durerea, dar ca el nu este singur. Aveti posibilitatea sa ii explicati ca a crescut mare, sa lase jucaria deoparte, ea va ramane o amintire frumoasa. Spuneti-i ca in copilarie ati avut si voi o jucarie preferata, la fel si bunicii, dar astazi, dupa trecerea timpului nu mai aveti nevoie de ea.



Ce faceti cand copilul continua sa planga si sa ceara jucaria draga lui?

 


Pentru a va ajuta copilul, inventati un ritual legat de separari si vedeti ce ii provoaca durerea. Seara, la culcare cand ii cititi povesti, inventati una in care jucaria sa fie eroul principal. Daca in continuare cel mic vrea jucaria, propuneti-i sa mergeti in magazin sa cumparati alta.
 


Cum evitati greselile cand jucaria este pierduta?



Prokid.ro va recomanda sa:

•    Nu criticati copilul pentru ca a pierdut jucaria. Aceasta poate face mai mult rau, sa ii declanseze o criza suplimentara. Este inutil sa ii cereti sa isi aduca aminte unde a pus-o: daca ar fi stiut, ar fi gasit-o.
•    Nu incercati sa ii cumparati copilului o jucarie identica. Cel mic s-ar putea sa inteleaga gresit aceasta smecherie, adica poate sa creada in mintea lui ca totul este inlocuibil. Cel mai bine este sa il lasati sa isi aleaga singur succesorul.
•    Nu-i promiteti ca veti gasi jucaria. Categoric, nu. In mintea celui mic se naste ideea ca parintii sunt atotputernici si el incapabil. Daca nici adultul nu gaseste jucaria, dezamagirea copilului va fi mai mare. Uneori este mai bine ca jucaria sa ramana de negasit.
•    Este mai bine ca cel mic sa stie de la inceput ca poate nu va gasi niciodata jucaria si sa se obisnuiasca cu ideea. Poate fi ajutat in acceptarea acestei idei de tandretea voastra, de calmul si blandetea cu care il inconjurati intr-o astfel de situatie.


Sursa: prokid.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului