Cresterea copilului

#fostul sot #cupluri #divort #cearta cuplu

Ce sa faci cand fostul sot devine ostil

Cuplurile cu copiii care divorteaza sunt obligate, de cele mai multe ori, sa gaseasca o cale de compromis in comunicare si interactiune. Ce faci insa atunci cand fostul sot devine ostil si inflexibil?

Cand, dupa divort, sotul apeleaza la tot felul de sicane si incearca sa-ti faca probleme cat mai des, tentatia de a-i raspunde cu aceesi moneda este mare. Certurile si tensiunile dintre parinti afecteaza insa starea psihica a micutilor, care ar putea avea chiar nevoie de terapie dupa un divort cu scandal .

Afla care sunt cele mai bune moduri de a face fata fostului sot daca devione ostil si inflexibil.
 

Nu-l vorbi de rau in fata copiilor


Chiar daca uneori simti ca nu e drept ca cei mici sa nu stie de toate rautatile tatalui lor la adresa ta, nu trebuie sa-i pui niciodata in situatia de a alege parintele bun de cel rau.

Tensiunea si resentimentele dintre parinti vor rani invariabil copiii atunci cand influenteaza zilnic mediul in care acestia cresc.
 

Nu te certa cu el in fata copiilor


Atunci cand simt ca situatia intre parinti este ostila, micutii cred adesea ca au contribuit sau chiar ca sunt cauza tensiunilor din familie.

Evita certurile cu fostul sot in fata copiilor, pentru a nu contribui si mai mult la trauma pe care le-a provocat-o deja divortul.
 

Planifica totul din timp


Problemele de custodie apar cel mai des atunci cand fiecare parinte isi face un plan, dar cele doua se lovesc violent in ultimul moment. Planifica vizitele si vacantele din timp, pentru ca micutii tai sa nu traiasca in nesiguranta si confuzie.

Pentru a evita conflictele legate de drepturile la vizitare, totul ar trebui clarificat la tribunal, inainte de finalizarea procesului de custodie. Astfel, programul aprobat de magistrati ofera o baza legala pentru prevenirea conflictelor.

In cazul in care tu si fostul tau sot mai aveti inca multe resentimente , cea mai buna solutie este sa nu va intalniti deloc atunci cand copiii isi incep vizita cu celalalt parinte.

Cea mai buna solutie este ca parintele care are drepturi de vizitare limitate sa-i ia pe micuti de la scoala sau gradinita. Daca totusi trebuie sa vina sau sa-i aduca acasa, poti alege un martor neutru pentru ca totul sa mearga bine. Evita insa prezenta rudelor tale, suparate pe fostul sot, care va tensiona si mai mult situatia si ar putea duce chiar la o cearta.
 

Lasa de la tine


Desi crezi ca nu s-a facut dreptate complet, la divort sau in procesul de custodie, nu le arata copiilor tai aceste sentimente.

Cand fostul sot se poarta urat cu copiii sau cu tine, nu reactiona cu furie. Pe termen lung, copiii vor tine minte care a fost parintele rational si care a lasat de la el, pentru a nu escalada un conflict dureros pentru toata lumea.
 

Observa cu atentie comportamentul copiilor


Acorda-le atentie deosebita micutilor atunci cand te vad impreuna cu fostul sot. Limbajul trupului sau starea ta generala pot trada tensiunea situatiei.

Daca observi ca micutii tai sunt tristi sau apatici dupa ce te-ai vazut cu fostul sot in fata lor, copiii ar putea avea nevoie de ajutorul unui specialist, un martor neutru cu care sa discute situatia.

Nu-i mai da fostului sot satisfactia de a te enerva si pune copiii pe primul loc. Compromisurile de acum, chiar daca nu ti se par drepte, ar putea fi cel mai bun lucru pe termen lung pentru tine si copiii tai.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului