Cresterea copilului

#bebelus #alaptat #sarcina #copil

Ce sa mananci in timpul alaptatului

Daca in timpul sarcinii ai fost nevoit sa eviti o lista intreaga de mancaruri, acum a venit momentul sa iti iei revansa. Atunci cand alaptezi,  ai voie sa mananci aproape orice, atata timp cat nu uiti sa te alimentezi sanatos astfel incat corpul tau sa isi ia necesarul zilnic de calciu si fier.

 

Iata o lista cu alimentele pe care le poti consuma in timpul alaptatului.

 

Apa

 

Bea foarte multa apa! Vei avea nevoie de aceasta pentru a nu te deshidrata. Opteaza insa pentru apa plata in detrimentul celei carbogazoase. De asemenea, evita cofeina, pentru ca te poate deshidrata. Nu astepta momentul in care iti este sete, pentru ca acela este deja un semn de deshidratare. Consuma in mod regulat apa.

 

Cereale

 

Dupa nastere si in special in timpul alaptatului, este normal sa te simti constipata. Pentru a-ti ajuta stomacul, cereale cu lapte . In plus, opteaza pentru alimente bogate in fibre.

 

Fructe

 

Chiar daca nu ai timp sa iti prepari un pranz in toata regula, opteaza pentru multe fructe. Acestea sunt ideale deoarece au in componenta lor elementele de care ai nevoie in perioada alaptatului: apa, fibre, vitamine si in unele cazuri calorii; acestea iti vor mai potoli foamea cateva ore pana cand vei avea posibilitatea de a servi o masa gatita.

 

Mancaruri condimentate

 

Unele mamici afirma faptul ca mancarurile condimentate ii determina pe bebelusi sa aiba dureri de stomac . Incearca sa urmaresti comportamentul bebelusului dupa alaptat , mai ales atunci cand ai consumat astfel de mancaruri. Daca observi ca este mai agitat, atunci condimentele ar putea fi raspunsul.

 

Peste

 

In general, pestele reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi omega 3. Cu toate acestea, exista cateva soiuri de peste pe care ar trebui sa le eviti: rechinul, pestele-spada sau macroul. Unii medici iti vor spune insa sa fii moderata si atunci cand consumi ton. Printre pestii care sunt indicati pentru a fi consumati in timpul alaptatului se numara somonul, pastravul, macroul la conserva, somnul si crevetii.

 

Cofeina

 

O ceasca de cafea ocazionala nu il va afecta pe bebelus, insa consumata cu regularitate, cofeina poate fi responsabila pentru stari de nervozitate ale copilului. Daca insa simti ca nu poti trai fara cofeina, incearca sa gasesti alternative. Consuma, de exemplu, ceai in mod regulat. Unele studii au aratat ca ceaiul rosu are efecte de calmare a bebelusului; in plus, consumat frecvent, iti va asigura energia oferita de cafea.

 

Alcoolul, interzis!

 

Atat in timpul sarcinii, cat si in perioada alaptatului, alcoolul este interzis. Desi de data aceasta, copilul tau nu va fi expus aceluiasi pericol precum atunci cand erai insarcinata, este indicat sa consumi alcool cu cel putin doua ore inainte de alaptat. De asemenea, bea multa apa, pentru ca alcool te poate deshidrata.

Tine cont si de faptul ca un pahar consumat ocazional nu are cum sa ii faca rau bebelusului, insa abuzul de alcool ii poate afecta sanatatea acestuia. Chiar si indirect, alcoolul implica si o doza mai mica de responsabilitate: nu vei mai putea fi atenta la copilul tau, vei dormi mai profund si nu vei auzi daca acesta plange, reactiile tale vor fi mai lente si nu iti vei mai putea sustine corespunzator bebelusul pentru alaptat.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului