Cresterea copilului

#copii #educatie #parinti #agresivitate #cearta #familie #minciuni

Ce sa nu faci de fata cu cei mici

Se spune ca micutii sunt precum un burete – absorb orice informatie din jurul lor. Din pacate insa, in primii ani de viata, acestia invata prin imitare. De aceea, este foarte important sa devii un bun exemplu pentru copilul tau si sa iti restrictionezi comportamentul, cel putin de fata cu cel mic.

 

Iata cateva lucruri pe care sa nu le faci atunci cand copiii sunt prin preajma:

 

Fara certuri

 

Parintii trebuie sa le prezinte copiilor ideea de familie si unitate. Acestia reprezinta universul copilului si sprijinul lui emotional, asa ca orice amenintare adusa vietii de familie ii va influenta perceptia asupra lucrurilor si ii va determina comportamentul de mai tarziu.

Certurile, limbajul indecent, agresiunea verbala sau fizica, il vor deruta pe copil, pentru ca acesta are nevoie de stabilitate. O astfel de atmosfera va promova agresivitatea, il va determina pe copil sa devina retras si speriat. In plus, crescand intr-o astfel de atmosfera, copilul va ajuge sa creada ca certurile si agresiunea verbala reprezinta normalitatea si va adopta in curand acelasi gen de comportament.

 

Fara comportament intim

 

Mostrele de afectiune dintre parinti, precum imbratisarile sau saruturile fac parte din normalitate vietii de cuplu si il asigura pe copil ca parintii lui au o relatie emotionala sanatoasa si stabila. Copilul se va simti mult mai in siguranta stiind ca parintii lui se iubesc si se respecta, iar acest lucru ii va influenta si perspectiva sa asupra relatiilor sentimentale.

Cu toate acestea, exista si o limita. Comportamentul care are conotatii sexuale este considerat de catre experti o forma de abuz sexual, la care un copil nu ar trebui sa fie supus niciodata. Evita astfel de incidente, pentru ca risti sa ii formezi copilului o parere gresita despre sexualitate si sa dai nastere unor intrebari de natura intima mult prea devreme.

 

Fara programe TV cu violenta si nuditate

 

Televizorul poate avea si efecte pozitive asupra copilului atunci cand programele sunt selectionate cu atentie, iar timpul petrecut in fata televizorului este limitat. Daca vrei sa vizionezi un film potrivit categoriei tale de varsta, atunci evita sa faci acest lucru de fata cu cei mici. O iesire la cinema sau vizionarea filmelor dupa ora de culcare a copiilor poate reprezenta o alternativa. Nu uita ca micutii invata prin imitare, asa ca verifica atent continutul programelor TV pentru copii.

 

Fara fumat

 

Daca tu ai mereu la indemana tigari si alcool, atunci exista sanse mari ca si copilul tau sa ajunga la ele si sa iti imite comportamentul, incercand gustul acestora. Vazandu-te pe tine cum consumi alcool si fumezi in mod regulat, este o chestiune de timp pana cand copilul va incerca sa preia aceleasi obiceiuri, considerandu-le normalitate.

In plus, fumul de la tigari va ramane impiimat in hainele si mobilierul din casa, iar compusii chimici ii vor afecta sanatatea copilului tau. Citeste aici mai multe despre efectele negative ale fumatului pasiv.

 

Fara minciuni

 

Incerci sa iti cresti copilul invatandu-l toate valorile morale pe care ti-ai dori sa si le insuseasca. Una dintre cele mai importante o reprezinta eliminarea minciunilor. Este normal ca cei mici sa mai spuna si cate o minciuna, insa interventia ta ii poate explica faptul ca acest comportament nu trebuie insusit.

Cu toate acestea, daca micutul tau te prinde mai mereu cu minciuna, nu numai ca va fi dezamagit, insa va considera ca, daca parintii lui pot minti, atunci probabil ca si el poate proceda in acelasi fel. Citeste aici mai multe aici despre copii si minciuni.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului