Cresterea copilului

#oboseala #depresie #adolescenti #furie #nervozitate #afectiune #iritabilitate

Ce semnale iti transmite adolescentul cand sufera de depresie

Trecerea de la copilarie la adolescenta poate fi destul de dificila si, uneori, adolescentii pot deveni depresivi. Starile de iritabilitate, retragerea sociala sau gandurile negre sunt cateva dintre simptomele depresiei la adolescenti.

Iritabilitate, furie si nervozitate

In cazul in care copilul tau manifesta frecvent stari de iritabilitate, este recomandat sa iei in calcul posibilitatea ca acesta sufera de depresie. In general, adolescentii sunt irascibili, furiosi si nervosi, insa toate aceste stari ar trebui sa fie pasagere. Daca starile sunt zilnice si dureaza de cateva saptamani, este indicat sa ii oferi ajutorul. Vorbeste cu el despre aceasta problema si incearca sa il intelegi si sa-i oferi sfaturi fara sa fii agresiv in limbaj.

In cazul in care nu reusesti sa comunici cu el si starile depresive continua, este bine sa apelezi la un medic specializat.

Oboseala si tulburari ale poftei de mancare

Un alt simptom al depresiei la adolescenti este starea permanenta de oboseala, lipsa de chef si energie. In plus, daca adolescentul sufera de depresie, el va avea si probleme alimentare. Acesta nu va avea pofta de mancare sau va refuza in mod voit sa manance.

In unele cazuri, tocmai problemele alimentare pot fi cele care provoaca depresie adolescentilor. Din dorinta de a se integra in societate, acestia isi doresc sa arate cat mai bine si, in cazul in care au cateva kilograme in plus, situatia se transforma intr-o adevarata drama. Apar stari de anxietate, stima de sine este in continua scadere, iar pofta de viata nu exista.

Dificultati de concentrare si ganduri de sinucidere

In momentul in care adolescentul este deprimat, capacitatea sa de concentrare se reduce si apar probleme la scoala. Performantele scolare scad si, daca este tot timpul criticat, adolescentul poate refuza sa mai mearga la scoala. In plus, apar ganduri de suicid.

Adolescentul va folosi expresii ca "Mai bine as muri", "Nimeni nu ma iubeste" sau "Oare ce sens are sa mai traiesc". De fapt, el are nevoie de afectiune si intelegere pentru a depasi aceasta stare negativa.

Sursa foto: smerete.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului