Cresterea copilului

#semnale #somn #bebelusi #program #obiceiuri

Ce trebuie sa stii despre somnul bebelusilor

Somnul este extrem de important pentru cresterea si dezvoltarea corespunzatoare a bebelusului. Insa fiecare bebelus este unic, la fel si obiceiurile de somn. Ca parinte, este important sa iti cunosti foarte bine copilul si sa descoperi la timp semnalele care anunta somnul. Afla mai jos cateva lucruri interesante despre somnul bebelusului!
 

Cum iti dai seama ca bebelusului ii este somn

Bebelusii carora le este somn casca, incep sa se frece la ochi sau se agita mai mult decat de obicei. Acest semnal este caracteristic bebelusilor foarte obositi, care inainte de a adormi intampina probleme in a se linisti. Alti bebelusi sunt mai dragastosi cu persoanele din jur.

Incearca sa nu il trezesti daca a adormit in masina

Chiar daca cel mic a adormit pe scaunul din masina, nu incerca sa il trezesti. Ai grija insa ca bebelusul sa fie bine invelit si sa aiba prinse centurile de siguranta. Cand ajungi la destinatie, ia-l in brate pana la patut si lasa-l sa-si continue somnul.

Bebelusii dorm foarte mult

Pentru proaspetele mamici primele luni de viata ale copilului reprezinta o adevarata provocare, pline de noi informatii de acumulat. Nu ti-ar strica sa stii din timp ca, spre exemplu, cei mici dorm foarte mult. In medie, un bebelus doarme in jur de 16 ore pe zi si se trezeste doar pentru a manca si pentru a-i fi schimbat scutecul. Pe masura ce cresc, bebelusii au nevoie de mai putin somn in timpul zilei si mai mult in timpul noptii. In jurul varstei de 6 luni, bebelusii au nevoie de somn de doua ori pe zi, plus somnul de noapte.

Diferenta intre programul de somn si cel de alaptare este esentiala

Este firesc ca bebelusii sa adoarma dupa ce au mancat, insa, in timp, exista riscul ca alaptatul sa devina singura modalitate prin care cei mici vor sti ca este ora de culcare. Pentru a preveni acest lucru, este indicat sa stabilesti un program clar, astfel incat cel mic sa nu asocieze mancatul cu somnul. Dupa ce l-ai hranit, incearca sa faci o pauza, sa il schimbi de scutece sau sa ii citesti o poveste.

In plus, cel mic trebuie sa invete sa doarma mai mult in timpul noptii si mai putin pe timpul zilei. Astfel, este indicat sa stabilesti aceeasi ora de culcare in fiecare zi, sa eviti somnul de dupa-amiaza tarziu si sa il obisnuiesti pe cel mic sa doarma doar in patutul lui.

Sursa foto: webmd.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Sfatul expertului