Cresterea copilului

#bebelusi #ochi albastri #culoare ochi #schimbare culoare ochi

Cei mai multi nou-nascuti au ochii albastri. Se schimba sau nu culoarea dupa ce cresc?

In perioada sarcinii te gandesti cum o sa arate copilul tau. Va semana cu tine sau cu sotul tau? Va mosteni ochii tai sau nu? Ce culoare va avea parul bebelusului? Sunt intrebari care te preocupa in timpul sarcinii, insa in momentul in care iti vezi prima data copilul, nu iti mai pasa de toate aceste aspecte, tot ce iti doresti este sa fie sanatos. Ulterior, incepi sa il "analizezi" si sa descoperi fiecare trasatura a lui. Culoarea parului si a ochilor se schimba, insa stii cand se va definitiva? Iata cateva detalii despre ochii bebelusului pe care ar trebui sa le stii.


Ochii copilului la nastere

Cand se nasc, multi dintre bebelusi au ochii albastri, caprui sau albastri-cenusii. Culoarea ochilor depinde de mostenirea genetica. Daca parintii au tenul deschis, copilul s-ar putea sa aiba ochii albastri sau albastri-cenusii, in momentul in care vine pe lume. In cazul in care parintii au tenul inchis si ochi negri ori caprui, bebelusul va avea, cel mai probabil, ochi caprui.


Culoarea ochilor se mosteneste

In general, fiecare persoana are doua gene pentru culoarea ochilor. In cazul in care ai ochi caprui, s-ar putea sa fi avut doua gene de ochi caprui sau una de ochi caprui si una de ochi albastri.

Daca ai ochi albastri, ai avut doua gene pentru ochi albastri. Prin urmare, doi parinti ai caror ochi sunt albastri vor avea, cel mai probabil, un copil cu ochi albastri.

Ochii verzi sunt mai greu de inteles, din punct de vedere genetic. Chiar daca exista gene de ochi verzi in familie, se pot produce diverse combinatii. Astfel, se pot naste copii cu ochi de culoarea alunei sau alte nuante pe care in mod normal nu ai putea sa ti le explici. Este vorba de combinatiile de culori care se realizeaza datorita genelor parintilor.


Culoarea ochilor se schimba

Copiii care se nasc avand ochi caprui nu isi vor schimba culoarea. Nu acelasi lucru se poate spune despre copiii care au la nastere ochii albastri.

Culoarea ochilor unui copil este determinata de o substanta numita melanina, care este un pigment inchis la culoare continut de iris. La nastere, cantitatea de melanina este mai mica, insa odata cu trecerea timpului, melanina este mai bine sintetizata.

Asadar, chiar daca bebelusul are ochii albastri la nastere, acestia isi pot schimba culoarea, devenind caprui sau negri. Acest lucru se intampla, de obicei, intre varsta de 6 si 12 luni.

In unele cazuri, culoarea ochilor nu este definitivata pana la varsta de trei ani, chiar daca modificarile sunt foarte mici.

Sursa foto: everydayfamily.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare