Foarte multi parinti aleg sa satisfaca foamea copiilor lor cu ajutorul mancarurilor fast-food, fara sa se gandeasca la efectele pe care aceste alimente le vor avea pe termen lung asupra sanatatii micutilor. Parintii trebuie sa inteleaga ca daca un produs este catalogat si promovat ca fiind special destinat copiilor, nu inseamna ca el este sanatos. Din contra, de foarte multe ori aceste produse sunt imbogatite cu aditivi care sa schimbe gustul alimentelor, dar si cu o serie de coloranti care sa starneasca pofta chiar si celor mai putin pofticiosi.


Iata o lista cu cele mai nesanaoase alimente pe care le poate consuma un copil


Nuggets de pui


Acest aliment apare in topul mancarurilor preferate de copii, iar un parinte isi poate spune ca nu se gaseste in aceste niciun ingredient nociv. Lasand la o parte faptul ca aceste nuggets de pui sunt prajite, in interiorul crustei crocante se afla de fapt o carne tocata in amestec cu o serie de aditivi si conservanti care sa mentina aroma specifica. In timp, efectele pe termen lung vor fi foarte grave: anxietate, obezitate, probleme ale stomacului etc.


Cereale cu zahar


In general parintii se bucura cand copii cer sa manance in fiecare dimineata cereale cu lapte , insa alegerile facute de acestia nu sunt intotdeauna cele mai potrivite. Producatorii de cereale adauga in aceste produse cantitati mari de zahar, conservanti, uleiuri hidrogenate si coloranti artificiali. Cerealele integrale de grau sunt cea mai buna optiune pentru micul dejun al copilului tau, iar daca adaugi in acestea stafide, nuci, migdale, fructe de padure sau felii de banane, cu atta mai bine.


Sucuri si bauturi aromate


Consumul excesiv de suc duc la aparitia cariilor dentare si a obezitatii la copii. Conform medicilor pediatrii, copiiilor pana in 6 ani ar trebui sa li se ofere doar sucuri naturale preparate in casa. Cele facute in casa pot fi atat din legume, cat si din fructe proaspete. Pentru a-l convinge pe copil sa opteze pentru acestea, este recomandat ca intreaga familie sa bea sucuri naturale si sa ii explici ca acestea il ajuta sa fie mai frumos, mai sanatos si mai destept. In plus, daca il vei ruga sa te ajute la preparare si o vei face intr-un mod cat mai distractiv, cu siguranta va mai cere un pahar.


Cartofi prajiti


Pe cat de gustosi, pe atat de nocivi sunt cartofii prajiti, iar daca reprezinta o tentatie greu de stapanit pentru un adult, in cazul copiiilor, care nu sunt foarte constienti de efectele nocive, tentatia este mult mai mare.  Cartofii prajiti maresc nivelul colesterolului care duce la obezitatate si boli cardiovasculare, iar in plus, provoaca o serie de carente nutritionale esentiale (vitaminele A, D, E si K), deficiente care pot dauna grav sanatatii.


Chipsuri


Chipsurile de cartofi sunt la fel sau chiar mai gustoase decat cartofii prajiti, dar mult mai nocive decat acestia.  Chipsurile au in compozitia lor acrilamida (substanta puternic oxidanta si neurotoxica, rezultata din combinarea amidonului sau a altor poliglucide, la temperaturi inalte). Aceasta apare de obicei la alimentele bogate in carbohidrati care sunt prajite in ulei sau grasime sau pregatite la cuptorul cu microunde. Consumul pe termen lung de chipsuri  poate provoca inflamatii care sa dezvolte in timp ateroscleroza si boli de inima, cancer, diabet si boala Alzheimer .


 

  •   2011-05-05
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Ana-Maria Dragota

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, sociolog Elena Carstea: Cum ne protejam animalul de canicula

Expertul Acasa.ro, Elena Carstea, sociolog

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii