Cresterea copilului

#citit #bebelus #parinte #educatie

Cititul timpuriu incurajeaza pasiunea pentru studiu

Atunci cand vine vorba despre deprinderea cititului de timpuriu, parintii se impart in doua tabere: o parte dintre acestia considera ca micutul nu are capacitatea necesara de a invata sa citeasca; pe de alta parte, incurajarea cititului de timpuriu ii insufla acestuia pasiunea pentru carti.

Cercetatorii vin insa cu argumente puternice care sustin invatarea de timpuriu a cititului. Printre beneficiile invatarii cititului de timpuriu se numara:

  • Studiile arata faptul ca micutii deprind mai usor anumite aptitudini la inceputul copilariei lor, decat atunci cand devin deja scolari ; astfel, cercetatorii avertizeaza ca micutii care au invatat sa citeasca abia in clasa intai , au intampinat greutati atat pe parcursul claselor primare, dar si mai tarziu.

 

  • Pana la varsta de 4 ani, copiii pot invata relativ usor orice limba.

 

  • Copiii care invata sa citeasca de timpuriu manifesta mai mult interes pentru scoala si au rezultate mai bune.

 

Asadar, pentru a insufla pasiunea pentru studiu si carti, incurajeaza-l pe copilul tau sa citeasca de timpuriu. Iata cateva metode care te pot ajuta:

 

Incepe din timp

 

Copilul ar trebui expus cititului inca de la o varsta frageda. Chiar daca micutul nu va intelege ceea ce ii citesti, mai tarziu aceasta experienta il va determina sa se descurce singur la scoala, fara ajutor din partea adultilor. Pe masura ce copilul creste, este important sa mentii ritmul  si sa ii insufli pasiunea pentru citit.

Un copil care este increzator in abilitatea sa de a citi in fata clasei, va avea mai mult curaj sa raspunda la ore si sa se faca remarcat. Nu il presiona insa, pentru ca micutul va prinde informatia “din zbor”. Unii copii nu se pot concentra, nu pot sta intr-un loc pentru o perioada mai lunga, asa ca ar fi bine sa ii oferi si spatiu si sa nu il stresezi cu multa informatie deodata.

 

Cititi impreuna

 

Citeste-i copilului tau in fiecare zi si de asemenea, incurajeaza-l sa citeasca impreuna cu tine. Insufla-i pasiunea pentru citit prin exemplul propriu, fiind un cititor activ. Chiar daca preferi ziarele sau revistele in detrimentul cartilor, studiile au aratat faptul ca micutii care ii observa pe membrii familiei citind, de cele mai multe ori devin interesati de aceasta activitate. Planifica un anumit interval de timp pe zi dedicat exclusiv cititului.

 

Ofera-i carti care sa ii trezeasca interesul

 

Incearca sa ii alegi copilului carti potrivite pentru varsta sa, care sa corespunda de asemenea, cu preferintele pe care le are. Chiar daca este prea micut pentru a-si exprima gusturile, ai putea sa ii achizitonezi carticele care ilustreaza personajele sale preferate din desene animate. Va recunoaste imediat figurile respective si va fi incantat sa cititi impreuna despre eroii sai preferati.

 

Foloseste-te de jocuri

 

Cartea in sine poate nu constitui cel mai atractiv obiect, insa atunci cand vine insorit de tot felul de lucruri nastrusnice, situatia se schimba. Achizitioneaza carti care vin impreuna cu CD-uri, pe care le poate asculta sau viziona. De asemenea, alege carti haioase, cu modele care ies in evidenta, cu diferite cartonase cu care micutul se poate juca etc. Exista suficiente jocuri cu jetoane care ilustreaza animale, obiecte, parti ale corpului si care au imprimat si cuvantul corespunzator.

 

Du-l pe copil intr-o librarie

 

Adesea, in librariile mari se organizeaza zile in care diversi actori le citesc copiilor povesti. Mai mult, librariile pentru copii sunt destul de colorate si haioase, asa ca ar putea constitui un mediu prietenos pentru orice prichindel. Faceti din asta un ritual si mergeti o data pe saptamana la o librarie mare, in care se organizeaza diferite activitati pentru copii. Micutul va astepta cu nerabdare aceste momente, isi va face prieteni noi si nu va simti cititul o povara.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare