Cresterea copilului

#co-sleeping #istoric #beneficii #bebelusi

Co-sleeping – istoric si beneficii

Cercetatorii de la United States Consumer product Safety Commission au estimat ca in mai putin de opt ani s-au inregistrat 700 de decese in randul sugarilor deoarece erau lasati sa doarma singuri in camera. In fiecare caz, decesul a fost cauzat de sufocare cauzata de aglomerarea spatiului de dormit al bebelusului. Cel mai sigur loc pentru copil este sa doarma intr-o camera in care poate fi supravegheat in permanenta de catre parinti. Un loc sigur pentru bebelus este un patut fara perne, paturici groase si grele, fara jucarii sau alte obiecte de ingrijire.

Astfel s-a nascut conceptul de co-sleeping ce reprezinta, in esenta, somnul in imediata apropiere a copilului. Acesta se poate petrece in acelasi pat sau in aceeasi camera, in functie de particularitatile familiei. Curentul de co-sleeping a luat mare amploare, iar specialistii au determinat chiar si cateva tipuri de co-sleeping folosit de familii.

Se numeste co-sleeping atunci cand parintii dorm in acelasi pat cu copilul dar si atunci cand patutul copilului este atasat de patul parintilor. De obicei se folosesc patuturi de lemn asamblate in asa maniera incat una dintre laterale sa fie detasabila sau sa poata fi redusa prin glisare. Partea fara laterala este lipita de patul parintilor, astfel incat mama si copilul au acces nelimitat unul catre altul. Tot co-sleeping este si atunci cand parintii si copilul au paturi separate, dar aflate in aceeasi camera, astfel incat parintele are o vizibilitate permanenta asupra copilului. Co-sleepingul la varste mai mari este atunci cand copilul are o camera diferita de cea a parintilor, insa este binevenit in patul acestora oricand doreste.

Desi este intens recomandat de specialisti ai dezvoltarii, co-sleepingul nu este potrivit oricarei familii, dar privind la avantajele dormitului impreuna, toate familiile pot incerca. Practicand co-sleeping, atat copiii, dar mai ales parintii au un somn calitativ si odihnitor. Mama poate linisti copilul imediat, fara ca el sa se trezeasca. De asemenea, supravegherea medicala este mult mai usor de facut cand copilul este in aceeasi camera cu parintii, decat cand acestia sunt in camere separate, parintii fiind nevoiti sa faca naveta intre camera lor si camera copilului pentru a-i acorda ingrijirile necesare.

Studiile demarate de La Leche Ligue (LLL) si International Board of Lactation Examiners (IBCLE) ofera informatii pretioase despre legatura dintre alaptare si co-sleeping. Alaptarea la cerere pe timp de noapte, stimuleaza eficient si mentine lactatia timp indelungat, iar dormitul impreuna cu bebelusul favorizeaza acest lucru. Un alt aspect important este legat de construirea unui atasament sigur, evitand astfel aparitia anxietatii de separare, a fricilor, a fobiilor care isi au radacina in frageda copilarie. Tuturor acestor beneficii se adauga starea de bine a parintilor atunci cand isi vad copilul dormind langa ei, iar trezirea cu zambete si gangureli intrece orice asteptare!

Bebe Junior este un market online, nascut in anul 2009, care respecta recomandarile organizatiilor mondiale de sanatate, in toate aspectele care tin de ingrijirea corespunzatoare si in siguranta a celor mici. Obiecte precum patuturi de lemn, saltele pentru patuturi, carucioare, scaune de masa si multe alte produse, gasiti pe orice site in domeniu, insa numai pe Bebe Junior intrebarile si framantarile clientilor sunt intampinate de o echipa bine pregatita in consultanta si orientare. Vizitand site-ul //www.bebejunior.ro/ puteti gasi o multime de informatii de folos, dar si produse la care nici nu va asteptati sa le puteti cumpara online!

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului