Cresterea copilului

#copii #parinti #educatie #furie #pedeapsa #comportament agresiv

Comportamentul agresiv la copii

Copilul tau se enerveaza usor si incepe sa isi verse nervii pe cine prinde in cale, fie ca este vorba de jucarii, colegii de gradinita sau parinti. Muscaturile, loviturile si tipetele fac parte din rutina micutului tau si nu stii ce sa mai faci pentru a opri comportamentul agresiv al acestuia.

 


Iata cateva sfaturi care iti pot fi de ajutor:

 

Rabdare si iar rabdare

 

Cu vorba buna vei obtine rezultate in timp util, fata de o atitudine agresiva indreptata spre copil. Explica-i, in primul rand, ca manifestarile unui comportament agresiv nu sunt permise atat in afara casei, dar si in familie.

Vorbeste-i copilului folosind un ton calm; ia-l in brate si explica-i care sunt lucrurile pe caren nu are voie sa le faca si cum ar trebui sa se comporte in schimb, pentru a inlocui comportamentul agresiv. Copilul nu isi da seama de semnificatia faptelor sale, asa ca are nevoie ca tu sa ii explici de ce nu are voie sa faca un anumit lucru.

Daca vei avea o astfel de discutie doar o singura data, nu vei reusi sa schimbi prea multe. Adu-i aminte in mod constant copilului tau care sunt regulile pe care trebuie sa le urmeze si de ce.

 

Observa-l pe copil la locul de joaca

 

Pentru a intelege mai bine modul in care se manifesta copilul tau, dar si pentru a interveni in cazul in care acesta da curs comportamentului agresiv, incearca sa il urmaresti la locul de joaca. Observa care sunt sursele care declanseaza comportamentul agresiv al copilului si fii acolo pentru a-l opri si a-l indruma. De asemenea, observa daca sunt copii care il provoaca si atentioneaza-i pe acestia sau pe parintii lor.

 

Fii un model pentru copilul tau

 

Copilul observa comportamentul din familie si te va imita, de aceea evita sa fii un model de comportament agresiv pentru micut. Comportamentul agresiv nu inseamna numai violenta fizica, dar si violenta verbala. Certurile, tipetele, crizele de furie sau accesele de plansete sunt consecinte ale frustrarilor, iar copilul tau le va prelua si le va folosi pentru a-si exprima nemultumirile.

 

Ofera-i solutii

 

Copilul tau nu stie cum sa reactioneze atunci cand se simte frustrat sau furios, asa ca apeleaza la un comportament agresiv. Explica-i insa alternativele. Spune-i ca poate parasi locul de joaca atunci cand nu se simte in largul sau, ca se poate adresa tie sau adultului care il supravegheaza si isi poate exprima nemultumirile; incurajeaza-l sa isi exteriorizeze sentimentele prin discutii pe care le puteti avea impreuna; invata-l sa se puna in locul celui care cade victima comportamentului agresiv si determina-l sa inteleaga astfel consecintele actiunilor sale.

 

Lauda-l pentru imbunatatiri

 

Daca micutul tau face progrese, atunci incurajeaza-l. Copilul se va bucura de fiecare data cand va primi aprecieri din partea ta; puteti alcatui chiar un sistem prin care sa marcati progresele copilului tau; un tabel cu stelute sau zambete pentru fiecare progres, o jucarie preferata care se face mai puternica de fiecare data cand copilul tau renunta la comportamentul agresiv sunt doar cateva metode eficiente de recompensare.

 

Nu ii reprosa incidentul incontinuu

 

Pedepsele sau cearta pentru comportamentul agresiv se aplica imediat, nu dupa ceva timp, atunci cand copilul nu isi va mai aduce aminte. Daca ati trecut de momentul incidentului, nu ii mai aduce aminte de acesta si mai tarziu, pentru ca il vei indemna sa se simta iarasi frustrat si sa apeleze la comportamentul agresiv. De asemenea, tipetele sau mai rau, bataia, nu vor ajuta sa corectezi comportamentul agresiv al copilului, dimpotriva, vor incuraja si mai mult o astfel de atitudine.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului