Cresterea copilului

# adoptie copil #comportament parinti adoptivi #solutia adoptiei

Comportamentul parintilor dupa adoptia unui copil

Uneori, dupa incercari nereusite de a avea un copil, parintii incearca si solutia adoptiei. Desi legile din Romania sunt neprietenoase, iar procesul adoptiei poate fi o adevarata bataie de cap, in momentul in care reusesc sa devina parinti, cuplurile uita de toate greutatile. Dar ce se intampla cand apar indoielile si sentimentul de vinovatie?

Nu am dreptul sa angajez o bona

Potrivit psihologilor, parintii care au adoptat un copil sunt foarte exigenti cu ei insisi. Astfel, daca petrec foarte mult timp la serviciu si nu reusesc sa stea impreuna cu cel mic, apare sentimentul de vinovatie si intrebari de tipul: "Merit eu sa fiu parinte pentru acest copil?". In plus, parintii care au adoptat un copil considera ca este responsabilitatea lor sa se ocupe in totalitate de cel mic si li se pare incorect sa anajeze o bona care sa ii ajute, in conditiile in care si-au dorit cu atata ardoare sa devina parinti.

Sunt un parinte rau

O alta idee care apare frecvent in randul parintilor care au adoptat copii este aceea ca nu sunt parinti buni, intrucat exista momente cand si-ar dori sa fie singuri si sa nu mai aiba grija copiilor. Insa psihologii spun ca acest sentiment este frecvent si in randul parintilor biologici, in momentul in care grijile, stresul de la munca si treburile casnice care par sa nu se mai termine. Faptul ca parintii isi doresc o clipa de liniste, fara sa mai auda plansete sau cereri din partea celui mic, este un lucru normal si i se intampla oricarui parinte. Din fericire, trece la fel de repede cum a aparut!

Copilul merita tot ce este mai bun

Intr-adevar, fiecare copil merita sa aiba parte de tot ceea ce este mai bun in viata, insa in cazul parintilor adoptivi, acestia considera de cele mai multe ori ca este esential sa ii faca mereu pe plac micutului si sa nu ii refuze nimic, intrucat ei si-au dorit foarte mult sa il aiba si de aceea ar trebui sa ii faca toate poftele. Potrivit psihologilor, este important ca, in momentul in care adopti un copil, sa iti insusesti un comportament cat mai natural, fara sa consideri, asadar, ca gesturile si actiunile tale ar trebui sa fie diferite doar pentru ca ai un copilas adoptat, nu unul biologic. Este esential sa retii ca prea mult rasfat i-ar putea dauna copilul tau!

Sursa foto: 7ya.ru
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului