Cresterea copilului

#consiliere parentala #necesitate #consiliere #copii #parinti

Consilierea parentala - de ce este necesara?

Sedintele de consiliere parentala au devenit extraordinar de importante in societatea curenta, asta avand in vedere faptul ca in sanul familiilor apar tot mai multe neintelegeri la nivelul parinte-copil. Rolul acestor sedinte este de a ajuta la solutionarea acestora, prin identificarea cauzelor ce duc la neintelegerile sau nemultumirile respective si gasirea unor metode potrivite de rezolvare.

La sedintele de consiliere parentala pot participa parintii copiilor care prezinta o problema de comportament. Centrul PsihArt pune la dispozitia familiilor care se confrunta cu astfel de situatii, persoane specializate in acest domeniu, capabile sa ofere consiliere parentala, dar si alte servicii precum psihoterapia de familie sau individuala pentru copii, terapie pentru cupluri, logopedie, terapie ocupationala si evaluare psihologica.

Pentru oricare dintre seriviciile mentionate, PsihArt pune la dispozitia celor interesati seriviciile unor psihologi experimentati, care au abilitatea de a oferi rezultate foarte bune celor ce le solicita ajutorul. In ceea ce priveste consilierea parentala, aceasta poate fi atat separata, cat si parte a unui program de interventie terapautica.

Consilierea parentala – cand este necesara aceasta?

Care sunt situatiile in care este necesar ajutorul unui psiholog pentru ca familiile sa depaseasca anumite situatii dificile si probleme cauzate de copii? La aceasta intrebare, specilistii PsihArt ofera un raspuns complex, astfel incat parintii care se confrunta cu acest gen de probleme sa stie ce pot face in acest sens.

Modul in care se dezvolta copiii este influentat de o serie de factori precum cultura, prosperitatea, clasa sociala din care fac parte, dar si venitul financiar detinut de parinti. Inainte de toate, valorile culturale impartasite pot influenta intr-o foarte mare masura viitorul copiilor. Atat normele, cat si practicile culturale evolueaza, ceea ce inseamna ca si parintii trebuie sa stie cum sa se adapteze acestora astfel incat sa isi inteleaga copiii sau sa ii tina sub control fara a parea complet impunatori.

Pe langa toate acestea, in cadrul sedintelor de consiliere parentala, specialistii psihologi ai centrului PsihArt trebuie sa gaseasca solutii si metode de tratament care sa raspunda unor situatii precum:

  • Imposibilitatea micutilor de a se obisnui cu mersul la gradinita si refuzul acestora de a ramane neinsotiti de parinti
  • Inceputul unui ciclu scolar nou
  • Pierderea cuiva drag, a unui membru al familiei sau a animalului de companie
  • Lipsa de incredere in parinti si de comunicare intre membrii familiei (copii si parintii nu sunt afectivi si apropiati)
  • Venirea pe lume a unui frate sau a unei surori pot starni sentimente de gelozie copiilor care simt ca nu li se mai acorda aceeasi atentie
  • Caracterul prea protectiv al parintilor
  • Certurile si starile de tensiune din familie
  • Frica de a ramane fara parinti si anxietatea provocata de aceasta grija
  • Violenta si agresivitatea

De asemenea, un copil se poate simti amentintat si atunci cand parintii divorteaza, fie din cauza certurilor care se ivesc intre acestia, fie din cauza noilor parteneri de viata a fiecaruia. O mare parte a celor care au nevoie de un psiholog considera principala cauza divortul. Copiii intra in depresie post partum si acest lucru se reflecta in comportamentul lor, pentru ca nu stiu cum sa intampine si sa manevreze situatiile prin care trec.

Dar acestea nu sunt singurele situatii in care parintii solicita consiliere parentala. Atunci cand tatal sau mama a ramas fara serviciu pentru o perioada si se reintorc la programul de dinainte de a ramane someri, copii nu se pot adapta cu aceeasi usurinta situatiei. Unii se izoleaza si prefera sa se retraga in singuratate, fara sa mai socializeze cu parintii sau cu cei de aceeasi varsta.

Exista si situatii, destul de frecvente de altfel, in care unul dintre membrii familiei sufera de o anumita afectiune. Aceasta categorie de probleme poate fi extrem de dificila de depasit. Pentru ca nivelul suferintei este unul deosebit de mare, impactul pe care indispozitia il poate avea asupra celor mici este major.

Pentru fiecare dintre situatiile mentionate mai sus este necesar ajutorul unui psiholog capabil sa raspunda cu eficienta la orice situatie care poate surveni. Asta inseamna ca acestuia ii revine datoria de a trata totul cu maxima seriozitate si de a lua decizii cheie, in momente critice.

Pe site-ul psihart.ro sunt disponibile detalii amanuntite cu privire la sprijinul pe care specialistii acestui centru sunt dispusi sa il ofere celor interesati, precum si preturile aferente fiecarui serviciu in parte.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare