Cresterea copilului

#baie #copil #imbaiere

Convinge-l pe copilul tau sa faca baie

Cand vine vorba de imbaiere , micutul tau se incapataneaza si face adevarate scene de isterie, doar doar sa scape de acest moment. Iata cateva metode care iti vor usura munca si care il vor determina pe copil sa faca baie.
Alege produse haioase pentru baie
Niste ambalaje mai atractive ale produselor de igiena il vor indemna pe copil sa faca baie. La fel cum adultii sunt atrasi de ambalaj , aceeasi idee se aplica si in cazul micutilor. Un gel de dus in forma de zana sau de super erou, un sapun cu miros de zmeura, iata cateva idei care sunt pe placul celor mici.
Asigura-te ca apa nu este fierbinte
Pentru a nu-i oferi copilului tau un soc de neuitat atunci cand intra in contact cu apa, umple cada mai intai cu apa calduta. Treptat, pe masura ce micutul se obisnuieste, poti mari temperatura. Ai grija mai ales in sezonul rece, cand corpul este mai sensibil atunci cand intra in contact cu apa calda. Apa fierbinte este unul dintre principalele motive pentru care copiilor le este teama sa faca baie.
Ai grija la sampon
Copii se sperie atunci cand le intra sampon in ochi. Ideal ar fi sa ii achizitionezi micutului sampon special pentru copii, care nu ustura in contact cu ochii. Daca nu este cazul, atunci puteti sa va jucati putin „de-a v-ati ascunselea”. De exemplu, cel mic poate tine un prosopel pe ochi pana cand tu reusesti sa ii clatesti samponul din ochi.
Jucati-va cu jucarii speciale pentru baie
Jucariile din baie ar trebui sa fie folosite doar pentru astfel de momente. Chiar daca micutul insista sa se joace cu acestea si in afara orelor de baie, incearca sa nu ii permiti. Astfel, ii vei mentine curiozitatea aprinsa si il vei atrage mai usor sub jetul de apa.
Incearca sa nu i le oferi pe toate deodata, ci sa va jucati cu acestea prin rotatie, tot pentru a mentine curiozitatea. Asta nu insemana ca nu poti aduce din exterior tot felul de jucarii pentru baie.
Pune-ti imaginatia sa lucreze si foloseste-te de mijloace inedite pentru a atrage atentia copilului. De exemplu, o mica plasa de pescuit il va ajuta sa prinda sarguincios toate jucariile din cada. O carticica laminata, rezistenta la apa, il va determina pe cel mic sa asculte linistit povestea spusa de tine.
Distrati-va cu baloane de sapun
Poate unul dintre cele mai utilizate trucuri il reprezinta baloanele de sapun. Ai nevoie de apa si un pic de sampon pentru a realiza solutia necesara. Toarna acest amestec intr-un bol si suflati cu ajutorul unui pai. Va veti distra observand cum se formeaza mici baloane, care dau si pe afara din bol. Pentru a completa distractia, achizitioneaza-i copilului o jucarie speciala pentru facut baloane. Vei observa cum nu se va mai satura de apa.
Lasa-l sa utilizeze costumul de baie
Multi dintre copii au o fascinatie pentru costumul de baie, pentru ca acest accesoriu ii face sa se simta ca in vacanta. Profita de un astfel de amanunt si recreati atmosfera unei dupa-amiezi de vara, la plaja.
Costume de baie, un pic de suc, niste fructe pe care le poate manca dintr-un bol de plastic, care va pluti asezat in apa, toate acestea il vor convinge mai usor sa faca baie. In plus, pune niste muzica vesela si lasa-l sa mai alerge de ici pe colo, chiar daca asta inseamna ca trebuie sa stergi un pic apa din baie.
Lasa-l sa se murdareasca inainte de a face baie
Daca se va simti murdar, cel mic se va indrepta singur catre baie. Lasa-l sa se joace in gradina, cu acuarele sau plastilina si nu il opri de la a se murdari. Ii va placea la nebunie acest lucru si in plus, va avea o motivatie pentru a face baie.
Anunta-l care sunt etapele imbaierii
Daca de exemplu, samponatul este partea cea mai putin placuta pentru copil, lasa-l sa se joace indelung ai avertizeaza-l cu 5 minute inainte ce anume va urma, pentru ca cel mic sa se acomodeze cu ideea si sa nu se impotriveasca. Poti proceda in acelasi fel cu toate etapele imbaierii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare