Cresterea copilului

#parinti educatie # educatie copil # studiu copii # copii vocabular # copil cuvinte urate

De ce invata copiii rapid cuvinte urate? Explicatia si cum sa-i feresti de un vocabular rusinos

Chiar daca acum te straduiesti sa nu folosesti cuvinte nepotrivite in preajma copilului, afla ca s-ar putea sa fie prea tarziu. Cercetatorii americani au descoperit ca micutii se transforma in adevarate dictionare de cuvinte urate de la cele mai fragede varste. Si mai grav, pustii le retin imediat, indiferent ca le aud in familie, la televizor sau la coltul strazii.
 
Atrasi de cuvintele tabu

Cand copilul iti dezvaluie o expresie tabu, insotita de intrebarea "Mami, ce inseamna?", nu are rost sa iti faci iluzii ca este singura expresie triviala pe care o cunoaste. Nelamurirea lui sta mai mult in contextul in care au fost pusi termenii in fraza si semnificatia lor.

Copiii isi pun bazele limbajului de mahala de la doi ani. Studiile cercetatorilor din Massachussets arata ca baietii au deja sase "vorbe urate" in vocabular la acea varsta, iar aparent gingasele fetite conduc topul cu opt cuvinte retinute.

Limbajul academic nu ajuta

In ciuda faptului ca iti restrictionezi libertatea de vorbire in fata lor, copiii tot vor invata injuraturi. Pana la varsta de 6-7 ani, acestia vor avea un bagaj semnificativ de expresii argotice, chiar daca nu-l vor expune in fata ta decat accidental. Culmea, micutii chiar inteleg semnificatia acestora, folosind cu predilectie termeni cu care relationeaza prin prisma experientei lor. Astfel, cea mai frecventa expresie a nemultumirii lor va fi una concisa: "Ca..t", folosita de 116 ori in cursul unui an calendaristic.

Scoala amplifica efectul

Intrarea intr-un colectiv larg, cum este cel scolar, amplifica efectul de constituire a enciclopediei injuraturilor la copii. O solutie ar fi ca acestora sa li se explice modul in care conotatiile unor termeni sunt diferite in functie de context, reactii la manie sau reactii de surpriza.

Cert este ca psihologii sustin ca procesul se amplifica treptat. Astfel, studiul realizat de psihologul Thomas Jay indica faptul ca, in timpul scolii primare, frecventa injuraturilor folosite de un copil intr-un an este de 1187. La iesirea din liceu, si apoi, pe intreg parcursul vietii adulte, o persoana foloseste in medie 3190 de injuraturi intr-un an.

Foto: boysguidebooks.blogspot.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare