Cresterea copilului

#copii #pofta de mancare #alimentatie

Copiii si pofta de mancare

O problema cu care se confrunta toti parintii este hranirea copiilor. Acestia nu au mereu acelasi apetit si pot deveni foarte mofturosi cand vine vorba de masa, mai ales dupa varsta de 3 ani conform specialistilor. Aici intervin metode si trucuri prin care il poti face pe micut sa manance.


Lucrul de care vei avea o foarte mare nevoie este rabdarea. Va trebui sa te inarmezi cu multa rabdare, capabila sa treaca peste refuzul de a manca, plansete, tipete, aruncarea lucrurilor de pe masa.


Pentru a trece peste aceste capricii alimentare ale micutilor trebuie sa stabilesti si sa urmezi cateva principii de baza.

1 Alimentele nu trebuie niciodata sa constituie un mijloc de recompensa sau de santaj. Acest lucru nu va face decat sa inrautateasca si mai mult comportamentul copilului la masa.


2 Una din cele mai bune metode de a-l face sa manance este stimularea vizuala. Foloseste farfurii cu personaje din desene animate, ajuta-l sa descopere personajul sau parti ale corpului acestuia, consumand mancarea care acopera.


3 Aranjeaza mancarea in asa fel incat sa aiba diverse forme care sa il atraga cum ar fi o masina, un musuroi de furnici . Foloseste-te de legume colorate si transforma intr-o joaca hranirea.


4 Incearca ca la o masa sa pregatesti macar un fel din mancarea sa preferata. Astfel, daca ii place foarte mult puiul la gratar sau supa de legume , ar fi bine sa ii oferi macar supa. In acest fel, stii ca mancar va manca un fel de mancare. Daca il vei convinge sa manance si din felul doi, cu atat mai bine.


5 Faceti concurs.  Cand va asezati la masa, spune-i copilului ca cine mananca tot din farfurie (nu primul pentru ca exista riscul sa i se faca rau), primeste desert, iar cine nu mananca tot, trebuie sa isi spele farfuria. Cu siguranta aceasta promisiune il va stimula sa manance cu pofta.


6 Stabileste foarte clar orele la care se serveste masa in fiecare zi si incearca sa respecti acest program. In acest fel, stomacul copilui se va obisnui sa primeasca mancarea la anumite ore, iar copilul va manaca pentru ca organismul ii cere acest lucru.


7 Nu ii pune o portie enorma. O farfurie plina  va aduce cu ea un refuz. Incearca sa pui de mai multe ori in farfurie, astfel i se va parea ca are de mancat mai putin.


Sfat! Nu ridica tonul, acest lucru va duce la crearea unei tensiuni intre tine si copil.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului