Cresterea copilului

#parinti #familie #casnice #responsabilitati #treburi #sarcini #copii

Copiii si responsabilitatile casnice

Daca ai un prichindel care a depasit varsta de 5 ani, trebuie sa te gandesti ca a venit vremea in care el trebuie sa isi asume cateva mici responsabilitati prin casa. Ei, nu iti sugeram ca e timpul sa dea cu aspiratorul in camera lui, ci incepeti cu chestii destul de usoare care iau amploare pe masura ce copilul inainteaza in varsta.

Dupa ce juniorul trece de 5 ani, vine momentul in care trebuie sa il iei la o mica discutie si sa il inveti despre responsabilitatile pe care fiecare membru al familiei le are. Si pentru ca el este un membru de onoare, trebuie sa isi indeplineasca atributiile.

Asadar, in functie de aptitudinile si puterile sale, tu esti cea mai in masura sa ii pasezi cateva sarcini minime. Gandeste-te la ce s-ar pricepe sau ce i-ar face placere, dar nu te astepta sa aiba initiativa pentru ca este inca foarte mic.

Specialistii sunt de parere ca implicarea copilului in treburile casnice se poate dovedi extrem de benefica pentru viitorul sau deoarece acest lucru se va reflecta foarte bine in latura psihica si emotionala a copilului.

O serie de avantaje pe care le-ar avea implicarea juniorului in treburile casnice sunt:

  • Copilul care participa la treburile casnice devine mult mai responsabil
  • Acesta va incepe sa inteleaga ca viata este plina de atributii si ca este absolut normal sa se implice in toate acestea si sa le duca la bun sfarsit. De asemenea, aceste mici responsabilitati il vor transforma intr-un om mai ambitios, mai ales daca il vei invata sa nu renunte niciodata la un lucru bun inceput.
  • Aceste mici responsabilitati se pot dovedi extrem de amuzante pentru cel mic, mai ales daca reusesti sa il faci sa inteleaga ca treburile pe care le are de facut, nu sunt o corvoada.

Responsabilitati potrivite:

Avand in vedere ca este totusi un copil, trebuie sa incepi cu “taskuri” foarte usoare: pune-l sa isi stranga jucariile, sa hraneasca animalutul de casa, sa isi ia farfuria si scaunul de la masa, sa isi stranga hainutele murdare si sa le aranjeze pe cele curate, etc.

Sfaturi:

In momentul in care ii dai de facut o treaba, mai intai faceti-o impreuna si fa-o sa para cat mai distractiva. In acest mod, el va ramane cu impresia ca treaba nu este un lucru plictisitor si total inutil.

De asemenea, explica-i ca in timp ce el hraneste pisica, spre exemplu, tu faci curatenie in baie , iar tati face cumparaturile. Da-i de inteles ca sunteti o echipa, iar daca unul dintre voi nu isi respecta atributiile, tot “sistemul” poate fi dat peste cap.

Trebuie sa dai foarte mare importanta lucrurilor pe care le face, indiferent de cat de mici sunt, iar daca le face din proprie initiva, incearca sa ii oferi un premiu: un trofeu sau o diploma: “Cel mai harnic copil”.

Acestea il vor face sa se simta mandru.. si sa isi doreasca sa faca mai mult, pentru o recompensa la fel de inaltatoare.

Chiar daca prichindelul nu reuseste sa faca lucrurile asa cum iti doresti tu, nu il descuraja si nu il certa pentru ca se va inchide in sine si va simti ca te-a dezamagit. Mai bine zambeste-i si faceti impreuna treaba respectiva, spunandu-i ca data viitoare cand o va face, in mod sigur o sa reuseasca.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare