Cresterea copilului

#copil #minciuna #mincinos #pedeapsa #comunicare #imaginatie #fantezie #parinti #intimitate #sinceritate

Copilul si minciunile I

Un studiu efectuat la Universitatea din Arizona a demonstrat ca frecventa cu care mint copiii este direct proportionala cu varsta lor. Mai mult, acestia mint din aceleasi motive ca si adultii, pentru a nu rani pe cineva sau pentru a scapa de o pedeapsa. Desi aparent nevinovate, minciunile, mai spun specialistii, afecteaza comunicarea si viata sociala .

 

De ce mint copiii?

Motivele pentru care copiii mint sunt in stransa legatura cu varsta lor. La varsta de 3 – 4 ani, imaginatia copiilor este foarte bogata, iar acestia nu reusesc sa faca diferenta intre fantezie si realitate. Cand trebuie sa relateze anumite intamplari, o fac cu sinceritate , chiar daca inlocuiesc cu imaginatia amanunte pe care le-au uitat.

In jurul varstei de 5 ani, copiii incep sa diferentieze imaginatia de real. De asemenea, ia nastere constiinta vinovatiei, in sensul ca nu vor sa isi dezamageasca parintii. Sunt dezamagiti si se simt afectati daca gresesc fata de adulti, iar minciuna apare ca o metoda de a evita pedepsele.

Desprinderea clara a realitatii de fantezie are loc pe la 7 – 8 ani. Din aceasta cauza, copilul incepe sa spuna adevarul. Motivele pentru care aleg minciuna au la baza dorinta de a evita o pedeapsa, o confruntare sau o parere in contradictoriu.

Incep sa inteleaga ce inseamna minciunile de complezenta si reusesc chiar sa le foloseasca pentru a nu rani sentimentele cuiva. Este perioada in care cerintele parintilor, ale invatatoarei sau ale colegilor pot exercita presiune asupra copilului, iar acesta, pentru a le face fata, alege minciuna.

In adolescenta, perceptia minciunii se schimba. Asta nu inseamna ca o minciuna venita din partea adolescentilor este intotdeauna un motiv de ingrijorare. De obicei, acestia mint pentru a castiga sau a-si proteja intimitatea si viata personala. Minciunile pot servi drept scop pentru a castiga ceva sau pentru a evita pedepse sau responsabilitati.

Cum sa il faci pe copilul tau sa nu mai minta

Fiecare caz reprezinta o particularitate, dar exista cateva reguli generale prin care poti preveni aparitia minciunilor sau frecventa acestora in viata copilului tau.

Fii un model. Copilul iti studiaza indeaproape comportamentul si, ce observa acasa, cel mai probabil ca va adopta in propria educatie. Daca te vede pe tine ca minti pentru a iesi dintr-o situatie, indiferent de natura acesteia, este foarte posibil sa adopte acelasi comportament. De exemplu, nu minti in legatura cu varsta lui, pentru a obtine un bilet de autobuz sau tren la pret redus.

Nu il minti pe copilul tau, ofera-i explicatii si respecta-ti promisiunile. Nu este nimic gresit in a-ti recunoaste greselile si a-ti cere scuze pentru acestea, pentru ca vei incuraja astfel de atitudini si in cazul copilului tau.

Incurajeaza sinceritatea. Chiar daca va auzi cum alti colegi prefera sa isi minta rudele si folosesc minciuna pentru a se sustrage de la pedepse sau indatoriri , incearca sa il faci, inca de mic, sa realizeze ca, in familia voastra, sinceritatea este foarte importanta.

Poate ca ai auzit de vorba "Greseala spusa e pe jumatate iertata". Lauda-l de fiecare data cand alege sa iti spuna adevarul, chiar daca i-a fost greu si nu accepta scuze atunci cand minte.

Este necesar ca micutul tau sa simta ca face parte dintr-un mediu sigur, in care poate sa isi exprime fara teama sentimentele. Invata-l ca intotdeauna exista alternative in defavoarea minciunii si da-i exemple concrete cu situatii din viata voastra.

(cititi continuarea articolului maine, 11 septembrie 2008)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului