Cresterea copilului

#scutec #olita

Copilul si utilizarea olitei

Invatarea copilului sa foloseasca olita poate fi un proces greu si frustrant, mai ales in cazul in care ai un copil cu o personalitate foarte puternica sau care nu are niciodata rabdare sa se concentreze asupra unui singur lucru. Exista totusi cateva trucuri care te vor ajuta sa il inveti si sa il obisnuiesti pe copil sa ceara „ la olita” si sa renunte la utilizarea scutecului de unica folosinta .

Poti incepe aceasta pregatire inca de la implinirea varstei de un an, dar sunt si parinti care prefera sa amane acest moment pana la varsta de 2 ani. Aceasta alegere iti apartine in functie de tabieturile tale si ale copilui. Mama este cea mai potrivita persoana care sa decida care este cel mai potrivit moment pentru a incepe „antrenamentul” in acest sens.

Oricum ar fi, trebuie sa stii ca micutul tau este pregatit sa utilizeaze olita atunci cand:
 

  • Poate mentine scutescul uscat mai mult de o ora;
  • Este capabil sa iti comunice verbal sau prin semne ca are nevoie de ceva;
  • Poate intelege in linii mari ceea ce i se explica.


Inainte de orice, trebuie nu ii mai permiti copilului sa poarte scutece intreaga zi. Scutecul ii ofera acel confort care ii permite sa nu se simta foarte ud si sa nu acorde mare atentie acestei probleme. In schimb, atunci cand va incepe sa se loveasca de senzatia de pantaloni uzi, va incerca sa se abtina si sa constientizeze ca ceva s-a schimbat si ca trebuie sa faca ceva in acest sens.

Iata cativa pasi care te vor ajuta sa il convingi pe copil sa renunte la scutec si sa foloseasca olita:

Opteaza pentru o olita haioasa


Olitele sunt mai nou prevazute cu tot felul de butoare, melodii si alte lucruri incitante care sa ii atrag atentia copilului si sa ii mentine interesul trezit. Mai mult decat atat, exista olite sub forma de masinuta (excelenta pentru baietei), iar fetitele se pot bucura de olite demne de o printesa sau de unele care au forma unei broscute simpatice. Indicat ar fi sa ii arati copilului toate modelele existente si sa alegeti impreuna.


Atrage-i atentia, dar nu il pedepsi

Daca il lasi fara scutece si face pe el, este bine sa ii atragi atentia si sa il indemni sa mearga la olita. Doar asa isi va da seama ce anume trebuie sa faca si sa iti ceara atunci cand simte ca se apropie o nevoie fiziologica. De asemenea, foarte multi parinti au tendinta de a-si pedepsi copiii atunci cand gresesc, insa acest lucru nu il va ajuta foarte mult, ci il va timora si il va face sa ii fie frica si sa nu stie cum sa reactioneze.

Rasplateste-l

De fiecare data cand cere sa mearga la olita si isi face nevoile asa cum trebuie, aplauda-l, spune-i ca a facut foarte bine si eventual du-l jumatate de ora in parc, ofera-i un desert savuros, dar sanatos si vorbeste cu el, spunandu-i ca te mandresti de fapta pe care a facut-o. Chiar daca ai impresia ca nu te intelege, el va sti despre ce vobesti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare