Cresterea copilului

#educatie #copil #parinti #stangaci

Copilul stangaci

Unul din 10 oameni este stangaci , numarul femeilor fiind considerabil mai mare decat cel al barbatilor. Cercetatorii au incercat sa afle motivele pentru care unele persoane sunt stangace . Raspunsul? Genetica este de vina. Persoanele stangace reprezinta insa doar 10% din populatie. Intr-o lume a dreptacilor, cum il poti face pe copilul tau sa se descurce mai bine?

 

Trebuie sa afli insa ca in trecut, majoritatea copiilor care erau „prinsi” scriind cu stanga, erau fortati sa isi foloseasca mana dreapta. Acest lucru constituie un efort imens, pentru ca un stangaci nu isi foloseste mana stanga doar pentru a scrie; partea stanga domina activitatile sale, fie ca este vorba despre folosirea mainii sau a piciorului stang.

In plus, majoritatea echipamentelor sau ustensilelor sunt gandite pentru oamenii dreptaci; cele pentru stangaci trebuie comandate; ca parinte, va trebui sa dai dovada de imaginatie si rabdare atunci cand vrei sa il inveti pe copilul tau ceva care ii solicita indemanarea, chiar daca este vorba despre lucrurile banale.

 

Ce poate sa faca un parinte?

 

Tot ceea ce stiai se schimba in perspectiva unui stangaci. Parintii care vor sa invete un stangaci incearca sa faca exact opusul a ceea ce stiau ei. Conceptul este bun, insa reprezinta o munca destul de grea atat pentru parinte, cat si pentru copil. In plus, metoda nu pare a da roade. Pentru ca micutul tau sa iti copieze miscarile, pozitioneaza-te in fata acestuia, nu langa el sau in spatele acestuia. Un copil stangaci este oglinda unuia dreptaci, asa ca trebuie sa devii oglinda micutului tau.

 

Mituri despre stangaci

 

Stangacii sunt mai creativi, pana la punctul de a deveni geniali

 

Unul dintre cele mai interesante mituri porneste insa de la un adevar. Sunt desul de multe personalitati in istorie care erau stangace. Cercetatorii pun insa acest fapt pe seama coincidentei. Leonardo da Vinci , Michelangelo, Beethoven, Benjamin Franklin, Isaac Newton si Albert Einstein erau stangaci. Dar, asa cum putem numi atat de multe personalitati stangace, putem repeta procesul si pentru dreptaci. Nu exista fapte concrete care sa sustina sau sa demonteze o legatura intre stangaci si genialitate, in orice domeniu.

 

Stangacii sunt mai neindemanatici

 

Pentru ca sparg tiparele prin faptul ca sunt stangaci, persoanele respective sunt considerate mai nepricepute. Este intr-adevar vorba despre neindemanare sau incercarea de a se adapta? Atunci cand incearca sa se acomodeze unei lumi opuse, stangacii sunt nevoiti sa folseasca aceleasi instrumente ca si dreptacii, ceea ce poate veni usor peste mana.

Cu toate acestea, este mai dificil pentru un dreptaci sa utilizeze instrumentele unui stangaci, decat invers. Acest lucru se datoreaza faptului ca dreptacii nu sunt pusi zilnic in situatia de a se adapta. Nu este asadar vorba despre neindemanare, ci de un anumit timp pentru a se obisnui cu o lume a dreptacilor.

 

Stiai ca 13 August este Ziua Internationala a Stangacilor? Aceasta zi este menita sa sarbatoreasca unicitatea, versatilitatea si... stangacia copilului tau. Faptul ca micutul tau este stangaci nu reprezinta o problema sau o retinere, doar atunci cand parintele face o "tragedie" din acest lucru. Indiferent daca ai un copil stangaci sau dreptaci, acesta va avea nevoie de indrumarile si de rabdarea ta. In plus, ia aminte la micutul tau: iti poate da o lectie importanta despre ce inseamna sa te adaptezi la orice situatie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului