Cresterea copilului

#internet #efecte negative #copii internet #suprasolicitare cognitiva #invatat ineficient

Cum afecteaza internetul viata copiilor

Nu mai este o noutate faptul ca internetul a schimbat total viziunea oamenilor despre ceea ce inseamna comunicare si accesul la informatii, reusind astfel sa transforme radical viata acestora. Vorbim, fara indoiala, despre o minune moderna, insa cum afecteaza internetul evolutia copiilor, ce inseamna acest nou mod de viata pentru cei mici si cat de important este rolul internetului in educatie, iata cateva intrebari care seamana indoiala in viata parintilor, care ajung sa se intrebe daca mediul virtual este intr-adevar un ajutor pentru copii sau, din contra, un cosmar.

Relatia copiilor cu internetul

Potrivit unor studii recente, copiii au deja un istoric online pana la varsta de 2 ani. Parintii posteaza poze cu cei mici pe retelele de socializare, iar inca de cand sunt bebelusi, povestesc in mediul online peripetiile prichindelului. Astfel, fie ca vrea, fie ca nu vrea, copilul este pe internet.

Studiile mai arata faptul ca, pana la varsta de 5 ani, peste 50% dintre copii folosesc un calculator sau o tableta. In momentul in care merg la scoala, copiii ajung sa petreaca mai mult timp pe internet decat o fac parintii sau profesorii. 49% dintre copii isi folosesc telefoanele pentru a se conecta la internet.

Efectele negative ale internetului

Noile cercetari arata ca atentia oamenilor a scazut in ultimii ani. Daca in urma cu 10 ani, oamenii reuseau sa fie atenti aproximativ 12 minute, inainte sa fie distrasi de altceva, in prezent, ei pot ramane atenti maximum 5 minute.

Un alt efect negativ pe care internetul il are asupra copiilor este ca acestia aleg mereu calea cea mai scurta. Astfel, ei nu mai citesc suficient, intrucat stiu ca vor gasi informatiile oricand pe internet. Lipsa studiului aprofundat duce la performante slabe. Toti copiii vor sti cate ceva din toate, insa nu vor fi specializati in niciun domeniu.

Un alt dezavantaj al folosirii intensive a internetului este suprasolicitarea cognitiva. Acest lucru se intampla, deoarece copiii navigheaza de pe o pagina pe alta, unde le sunt prezentate o multime de informatii, pe care uneori nu le pot memora.

Din cauza multitaskingului, invatatul nu mai este atat de eficient. Telefonul mobil, calculatorul sau playstation-ul ajung sa fie ca un drog pentru copii, iar perioada pe care ar trebui sa o aloce invatatului scade in detrimentul folosirii noilor tehnologii.

Sursa foto: vtv.vn

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare