Cresterea copilului

#scoala #gradinita #socializare #socializare copii #inceput scoala

Cum ajuti copilul sa-si faca mai usor prieteni la gradinita sau la scoala

Pentru copii inceputul scolii sau gradinitei este momentul in care se trezeste "aruncat" intr-o comunitate cu oameni si copii necunoscuti. Primul lui impuls este sa se retraga in banca lui si sa se izoleze de ceilalti. Pentru ca micutul tau sa-si faca mai usor prieteni este recomandat sa il inveti de mic principalele abilitati de socializare, dar sa folosesti si cateva alte trucuri prin care sa il ajuti sa fie mai deschis si dornic de interactiune cu ceilalti!

Invata-l bunele maniere

Pentru ca micutul tau sa isi poata face prieteni mai usor, este important sa vina la scoala cu bagajul de bune maniere si formule de politete deja invatate. Invata-l cum trebuie sa abordeze un copil intr-o discutie, ce replici sa foloseasca si cum sa se poarte in astfel de situatii. Il poti ajuta sa deprinda mai usor aceste abilitati cu ajutorul jocurilor de rol, practicate acasa.

Incurajeaza-l sa-si invite colegii acasa

Intalnirile de joaca sunt metoda perfecta prin care iti poti ajuta copilul sa-si faca prieteni mai usor. Incurajeaza-l sa-si invite colegi acasa si sa relationeze cu ei intr-un mediu familiar, care ii permite sa se simta in largul lui.

Inscrie-l in activitati extracurriculare de mic

Inainte de a intra la gradinita sau la scoala, iti poti ajuta copilul sa-si dezvolte mai usor abilitatile sociale, inscriindu-l la sporturi, cursuri si ateliere artistice. Va lua contact mai usor cu copii de varsta lui in astfel de cercuri si va invata cum sa se poarte in diverse imprejurari. Ii va fi mult mai usor sa abordeze copii noi, la scoala, si sa initieze conversatii cu ei, daca vine cu bagajul de abilitati sociale deja format.

Fii un exemplu pozitiv pentru el

Daca vrei ca micutul tau sa fie prietenos si deschis conversatiilor cu alti copii, este important sa ii oferi un exemplu pozitiv in acest sens. Inconjoara-te de prieteni si poarta-te cu ei asa cum ti-ar placea ca micutul tau sa o faca cu ai lui. Ai grija la modul in care vorbesti cu ei si ce reactii ai in preajma lor, intrucat vor deveni modele de comportament pentru cei mici.

Citeste-i sau recomanda-i carti pe tema prieteniei

Cartile pentru copii reprezinta un ajutor de nadejde in dezvoltarea abilitatilor sociale, intrucat folosesc contexte si limbaje adecvate nivelului lor de intelegere. Incurajeaza-l sa lectureze carti care sunt scrise in jurul temei prietenei si a valorilor acestora.

Sursa foto: hawaaweb.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului